BACALAUREAT 2013 / Subiectele la Matematică şi la Istorie şi rezolvarea acestora, la Adevărul Live / mai uşoare ca cele de la simulare
0Profesorul de matematică Valentin Nicula, de la Colegiul Naţional „Gheorghe Şincai“, şi Ciprian Stoleru, editor Historia, au explicat miercuri subiectele la BAC 2013 la cele două profiluri, la Adevărul Live.
UPDATE 12.31: Subiectul al treilea de la Istorie face diferenţa între elevi. Li se cere elaborarea unui eseu despre formarea statului român modern.
Li s-a cerut să menţioneze Revoluţia Paşoptisă şi Războiul din Crimeea la prima cerinţă, la a doua cerinţă puteau menţiona secularizarea averilor mănăstireşti şi celelalte măsuri luate de Cuza, la a patra cerinţă puteau menţiona participarea la Războiul Ruso-Turc din 1877, unde ne-am câştigat independenţa şi schimbul de teritorii făcute între România şi Imperiul Austriac.
La ultimul punct se putea pleca de la Războiul de Independenţă până în 1881, când România s-a proclamat regat. Trebuia doar o viziune de ansamblu asupra evoluţiei României în a doua jumătate a secolului al XIX-lea.
Profesorul Valentin Nicula, de la Colegiul Naţional ”” spune că la Subiectele de la M2 (ştiinţele naturii) este ceva mai uşor decât cele de la M1 (Mate-Info).
UPDATE 11.57 - comentarii pe marginea subiectelor
Matematică: „Subiectele au fost mai uşoare decât la simulare. Sunt chiar prost dacă nu iau!“, a spus unul dintre elevii care au susţinut examenul la Liceul „George Coşbuc“ din Capitală.
Istorie: „Subiectele s-au dat pe la ora 9.20, însă au fost destul de uşoare. A fost mai uşor decât la simulare“, a declarat un elev de la Liceul „George Coşbuc“ din Capitală.
UPDATE 11.55 La primul subiect de la Istorie s-a dat un text de S. Berstein şi P. Milza - „Istoria Europei“ , la Subiectul II s-a dat un text din A. Oţetea - „Istoria Poporului Român. „Este foarte uşor la primele două subiecte fiindcă elevii pot regăsi infromaţiile în text“, a explicat Ciprian Stoleru, editor Historia. „Spre exemplu, la subiectul al doilea, majoritatea cerinţelor se regăseau în text, la prima cerinţă era vorba de Târgovişte, la cerinţa a patra trebuia menţionat şi stăpânirea gurilor de vărsare a Dunării, iar la punctul şase elevii puteau apela la Vlad Ţepeş sau la Ştefan cel Mare în funcţie de ce ştiau mai bine“, a menţionat Stoleru.
UPDATE 11.40 Majoritatea elevilor de la ”Bolintineanu” au ieşit din examen şi spun că se aşteaptă să ia cel puţin nota 9 şi că subiectele, atât de la matematică, cât şi de la istorie, li s-au părut accesibile, faţă de cele de la Limba Română, care au fost grele.
UPDATE 11.25 Subiectele la Istorie:
Subiectul 1: două practici politice ale naţional-comunismului / disidenţa anticomunistă din România
Subiectul 2
- punctul 1: o viziune asupra consecinţelor victoriei lui Vlad Ţepeş, plus două citate care să susţină această idee
- punctul 2: relaţia domnitorilor români în secolele XIV - XVI cu tratate încheiate în această perioadă
Subiectul 3:
România secolului al XIX-lea.
UPDATE 11.05 Primii elevi care au ieşit de la proba de Istorie au spus că subiectele au fost grele, în special cele de la partea a treia.
1. Ecuaţie de gradul I, cu probabilitate şi radical, o problemă cu vector, o integrală
2. Matrice, polinoame, idei de compoziţie
3. Derivate, ecuaţia tangentei şi primitive şi aria graficului unei funcţii, de demonstrat că o funcţie este concavă
UPDATE 10:49 „Au început să iasă elevii de la „Dimitrie Bolintineanu“. Părerile sunt împărţite, unii candidaţi spun că a fost la fel de greu ca în alţi ani, dar copiii buni spun că subiectele au fost uşoare. O fată care a dat la istorie a spus la rândul ei că a fost uşor“, a transmis reporterul Alina Brebenel, care se află la Liceul „Dimitrie Bolintineanu“ din Capitală.
UPDATE 10.45 Potrivit primilor elevi care au ieşit din examen, subiectele la M2 au fost foarte uşoare.
Subiecte Matematică - Ştiinţele Naturii
MATE-INFO
UPDATE 8.28 La această oră, intră şi ultimii elevi în centrul de examinare de la Liceul „Dimitrie Bolintineanu“. După ce marţi seară directoarea lor a fost arestată, elevii sunt mult mai stresaţi. Ei sunt de părere, însă, că indiferent de câte ori s-ar schimba comisiile de evaluare, ei trebuie să susţină şi să promoveze examenul de bacalaureat.
ISTORIE
MATEMATICĂ - modulul pedagogic
„Suntem panicaţi, îţi dai seama. În ultimele două zile, nu am făcut altceva decât să urmărim ce se mai scrie şi ce mai arată la TV despre liceul nostru“, a declarat Alexandra, elevă la Liceul ”Dimitrie Bolintineanu”. Colega ei, Raluca, o încurajează: „Trebuie să ne concentrăm şi să facem cât mai bine la examen. Ne trebuie bacalaureatul, iar problemele lor nu trebuie să ne afecteze“.
Mai mult, în faţa liceului s-au adunat deopotrivă părinţi şi profesori, sunt prezenţi şi câţiva dintre părinţii elevilor eliminaţi din examen în urma scandalului de fraudă de la prima probă. „Vreau să-mi spună cineva ce crimă a făcut fiică-mea de nu au lăsat-o să dea examenul“, întreabă plângând una dintre mame.
Astăzi se dă proba obligatorie în funcţie de profil la Bacalaureat 2013. În total, peste 174.000 de elevi susţin astăzi probele de la la Istorie şi de la Matematică, potrivit datelor Ministerului Educaţiei. Numai în Bucureşti, peste 17.800 de candidaţi dau examen la Matematică şi mai mult de 3.900 la Istorie, conform datelor Inspectoratului Şcolar al Capitalei. Adevarul.ro vă va ţine la curent cu ultimele noutăţi de la Bac din toată ţara.
De asemenea, profesorul de matematică Valentin Nicula, de la Colegiul Naţional „Gheorghe Şincai“, şi istoricul Ciprian Stoleru, editor Historia, vor explica, miercuri, de la 10.45, subiectele la BAC 2013 la cele două profile, la Adevărul Live.
Urmează vineri ultima probă de la Bac, proba la materia opţională conform profilului studiat, pentru care s-au înscris peste 165.000 de candidaţi. Ei vor da examen la una din următoarele probe: Biologie, Geografie, Chimie, Fizică, Informatică, Filozofie, Psihologie, Economie, Logică sau Sociologie.
În total, pentru examenul de Bacalaureat de anul acesta s-au înscris peste 188.000 de candidaţi. Dintre aceştia, în jur de 150.000 s-au prezentat luni la prima probă scrisă de la Limba şi Literatura Română, iar în jur de 7.000 la proba de la Limba Maternă, de marţi, mai arată cifrele oficiale.
Diferenţele în ceea ce priveşte numărul de candidaţi de la probă la probă se datorează faptului că o parte dintre candidaţi sunt absolvenţi ai seriilor anterioare care au susţinut şi promovat unele dintre probe, echivalându-şi ulterior notele pentru această sesiune, potrivit Ministerului Educaţiei.
Calendar Bacalaureat 2013
- 3 iulie - proba obligatorie a profilului (Matematică sau Istorie)
- 5 iulie - proba la alegere a profilului
- 8 iulie - afişarea rezultatelor (până la ora 12.00) şi de punerea contestaţiilor între orele 12.00 - 16.00
- 9-11 iulie - rezolvarea contestaţiilor
- 2 iulie - afişarea rezultatelor finale
Pe aceeaşi temă:
Mai mulţi absolvenţi de clasa a XII-a au rămas blocaţi la metrou, după ce o garnitură a rămas blocată, în această dimineaţă, între staţiile 1 Decembrie şi Nicolae Grigorescu. Prin urmare, aceştia nu au reuşit să ajungă la timp pentru a susţine probele scrise la Istorie şi Matematică, programate astăzi la examenul de Bacalaureat.
SUBIECTE BAC 2013 Matematică: M1, M2 şi M3. Subiecte mai uşoare decât la simulare
136.964 de elevi au susţinut miercuri, 3 iulie, proba scrisă la Matematică, la examenul de Bacalaureat 2013. adevarul.ro a publicat subiectele la Bac 2013, pe care le rezolvă şi le dezbate împreună cu profesori şi candidaţi la examenul de maturitate.
Subiectele la Istorie. Elevii susţin că punctul al treilea al examenului a fost greu
37.294 de elevi au susţinut miercuri, 3 iulie, proba scrisă la Istorie, la examenul de Bacalaureat 2013. adevarul.ro a publicat, miercuri, subiectele la Bac 2013, pe care le rezolvă şi le dezbate împreună cu profesori şi candidaţi la examenul de maturitate.
Procurorii şi poliţiştii bucureşteni, cu sprijinul SRI, au descins luni la Liceul Bolintineanu din Capitală, unde există suspiciuni că examenul ar fi fost fraudat. Inspectoratul Şcolar a anunţat că directorul şi directorul adjunct al şcolii au fost demişi, alături de întreaga comisie de Bac de la acelaşi liceu. Ministerul Educaţiei susţine că nimeni nu a sustras subiectele înainte de examen. Mai mulţi profesori au fost duşi la audieri.
Absolvenţii clasei a XII-a au susţinut luni,1 iulie, proba scrisă la Limba şi Literatura Română, la examenul de Bacalaureat 2013. Unii candidaţi au avut versiuni uluitoare despre examenul de Bac de azi: fie n-au citit decât primul subiect, fie au scris ”ceva sinonime”, fie chiar au întârziat trei ore la examen.
Profesorul de română Ecaterina Stanca de la Colegiul Naţional „Tudor Vianu“ din Bucureşti a rezolvat toate subiectele de la examenul scris la română pentru ambele profiluri studiate de liceeni: Uman şi Real, dar a vorbit şi despre capcanele care puteau apărea.
Profesoara Iulia Pop, care predă Limba şi Literatura Română la Colegiul Naţional „Sf. Sava“ din Capitală, a comentat împreună cu elevii subiectele primite de aceştia la prima probă a examenului de Maturitate.
BACALAUREAT 2013 Poliţiştii au luat Bac-ul. Cu duba
Elevii de clasa a XII-a au dat ieri prima probă scrisă la Limba Română. Liceenii au fost surprinşi de subiectele dificile, dar şi de scandalul de la Liceul „Dimitrie Bolintineanu“ din Capitală, unde profesorii au fost ridicaţi de poliţişti pentru că i-au ajutat pe elevi să rezolve subiectele.
UPDATE 15:35 - Ministerul educaţiei a publicat baremele de corectare şi subiectele de la probele de Matematică şi Istorie de miercuri din cadrul examenului de Bacalaureat 2013:
E c Matematica M Mate-Info Var 02 LRO
E c Matematica M Mate-Info Bar 02 LRO
E c Matematica M Pedagogic Var 02 LRO
E c Matematica M Pedagogic Bar 02 LRO
E c Matematica M St-nat Var 02 LRO
E c Matematica M St-nat Bar 02 LRO
E c Matematica M Tehnologic Var 02 LRO
E c Matematica M Tehnologic Bar 02 LRO