ADMITERE 2019. Începe bătălia pentru un loc la facultate. Cu ce oferte vin universităţile

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Facultate

Absolvenţii de liceu care doresc să opteze pentru studii superioare în ţară au la dispoziţie o ofertă generoasă pentru anul universitar 2019-2020, universităţile afişând deja online broşurile pentru admitere, cu toate informaţiile de care au nevoie viitorii studenţi.

Nici nu s-au terminat bine emoţiile examenului de bacalaureat că începe bătălia pentru un loc la facultate. Cele mai râvnite universităţi din România declară deschisă admiterea pentru viitorii boboci. Universitatea din Bucureşti, Academia de Studii Economice, Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila”, Universitatea Politehnică din Capitală, precum şi instituţii de învăţământ superior din alte oraşe universitare, cum ar fi Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca, Universitatea de Vest din Timişoara, sau Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi se laudă că au multe oferte generoase: locuri suficiente la buget, cazare în cămine, burse şi alte facilităţi pentru o viaţă studenţească interesantă şi facilă. Mai mult, centrele universitare facilitează procedura admiterii, oferind opţiunea înscrierii online, dar şi cazare pe perioada admitere pentru studenţii din alte localităţi, gratuit sau la tarife modice. 

Concret, unele facultăţi au optat pentru admitere pe bază de examen, altele pentru admitere pe baza mediei de bacalaureat şi eseu motivaţional. Spre exemplu, în sesiunea de admitere din iulie pentru programul de licenţă, Universitatea din Bucureşti pune la dispoziţia candidaţilor peste 10.500 de locuri, dintre care 4.350 de locuri la buget şi alte aproape 6.200 de locuri la taxă.

Înscrierile pentru admitere se vor desfăşura până pe 30 iulie. Concret, la Facultatea de Administraţie şi Afaceri, un program de studii aflat pe primul loc în topul preferinţelor tinerilor din întreaga ţară, sunt disponibile 252 de locuri la buget şi 185 de locuri la taxă, iar admiterea se face pe baza mediei de Bacalaureat (50% contează nota la proba la Limba şi literatura română şi 50%, nota obţinută la proba la alegere). Un alt program râvnit de către tineri este Facultatea de Matematică-Informatică, cu 132 locuri la buget şi 108 la taxă, unde înscrierea online sau la facultate este disponibilă până pe 17 iulie, iar pe 18 iulie începe examenul scris. Taxa de înscriere este 200 lei.

O altă universitate la mare căutare este Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” din Capitală. Aceasta scoate la concurs pentru studii de licenţă în domeniile Medicină, Medicină dentară şi farmacie, precum şi la Facultatea de Moaşe şi Asistenţă Medicală (FMAM) 1.464 de locuri, dintre care 1.154 de locuri finanţate de la bugetul de stat şi 310 locuri cu taxă. Specializarea „Medicină”, cu o durată de şase ani de studiu, sunt disponibile 650 locuri finanţate de la buget şi 200 locuri cu taxa, iar pentru specializarea „Medicină dentară”, cu durata de şase ani, sunt 180 locuri la buget şi 74 locuri la taxa. Înscrierile se vor face în perioada 11 – 17 iulie, între orele 9- 16, exceptând sâmbăta şi duminica. Examenul scris va avea loc în ziua de 24.07.2019 pentru toate facultăţile Universităţii. Taxa de înscriere este de 250 lei pentru toate facultăţile şi specializările. 

În ceea ce priveşte înscrierea la Universitatea Politehnică din Capitală, la cele mai căutate facultăţi precum Inginerie Electrică, Energetică sau Automatică şi Calculatoare, înscrierea se face între 15-20 iulie, la secretariatele facultăţilor, zilnic, între 9:00-16:00. Proba scrisă la Matematică se susţine pe 22 şi 23 iulie, începând cu ora 10:00. În perioada 18-26 iulie, universitatea oferă cazare gratuită pentru candidaţii din provincie şi pentru un însoţitor al acestora. Şi la facultăţile din cadrul Academiei de Studii Economice (ASE), o altă universitate aflată în topul opţiunilor tinerilor, unde cei mai mulţi optează pentru Cibernetică sau Administrarea Afacerilor, înscrierile au loc în perioada 15-19 iulie, între orele 8.00 – 16.00.

 La ASE sunt disponibile 6.269 de locuri pentru învăţământ cu frecvenţă şi 950 de locuri pentru învăţământ la distanţă şi cu frecvenţă redusă. Admiterea se desfăşoară prin concurs, bazat pe un eseu motivaţional, iar media generală este calculată ca medie ponderată între media obţinută la Bacalaureat (70%) şi media anilor de studii (30%). Şi ASE-ul oferă cazare pentru candidaţii din provincie şi însoţitorii acestora, dar contracost: 10 lei/noapte pentru candidaţi şi 20 lei/noapte pentru însoţitori.

Ce oferă facultăţile din ţară

Facultatea de Matematică-Informatică a Universităţii „Babeş-Bolyai” (UBB) a rămas şi ea pe primul loc în rândul absolvenţilor de liceu care doresc să studieze în Cluj. Pentru anul universitar 2019-2020, sunt disponibile 521 de locuri la buget, dintre care 92 la buget şi 203 la taxă pentru domeniul Matematică şi 429 la buget şi 144 la taxă, pentru Informatică. Pentru specializarea Matematică-Informatică, sunt disponibile 57 de locuri bugetate (27  în limba română, 12 în limba maghiară, 18 în limba engleză) si 163 de locuri cu taxă (73 în limba română, 13 în limba maghiară, 77 în limba engleză). Înscrierile au loc între 16-19 iulie, orele 9:00-16:00 iar pe 21 iulie se va da concursul scris, la ora 9:00. Rezultatele şi confirmarea locurilor sunt programate pentru perioada 22-29 iulie, iar afişarea listelor finale, pe 29 iulie. 

La Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, tinerii pot alege specializări precum Biologie, Chimie, Geologie sau Educaţie Fizică şi Sport. Cea mai căutată facultate anul trecut a fost Psihologia, unde sunt disponibile 155 de locuri la buget şi 133, la taxă. Aici, pentru admitere contează în proporţie de 100% media de la Bacalaureat. În perioada 15-20 iunie sunt programate înscrierile, urmând ca între 21-23 iulie să aibă loc selecţia candidaţilor şi afişarea rezultatelor. 

La Universitatea de Vest din Timişoara, candidaţii pot opta pentru specializări cu profil Real precum Chimie, Economie, Fizică, Matematică şi Informatică, sau pentru Uman: Sociologie şi Psihologie, Ştiinte Politice sau Muzică şi Teatru. Cea mai solicitată facultate în ultimii ani a fost Matematică şi Informatică. Înscrierea are loc între 11-20 iulie, între 9:00-16:00 pentru zilele lucrătoarea şi 9:00-12:00 pentru sâmbătă. Concursul constă în examen scris, la Matematică sau Informatică, în funcţie de specializarea aleasă, pe 21 iulie, între 9:00-12:00. 

EducațiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite