X-ul lui Elon Musk se confruntă cu probleme tehnice. Interviul cu Trump, amânat cu 40 de minute
0Interviul lui Musk cu candidatul la președinție a fost amânat cu 40 de minute în timp ce platforma se confrunta cu probleme tehnice.
Poate că este cel mai bogat om din lume, dar după cum a arătat conversația sa cu Donald Trump, plină de probleme, se pare că Elon Musk încă nu poate depăși problemele tehnice ale X, potrivit bbc.com.
Interviul lui Musk cu candidatul la președinție nu a fost prima defecțiune de profil a X.
În mai 2023, guvernatorul Floridei, Ron DeSantis, a încercat să își lanseze propria candidatură la Casa Albă pe X, împreună cu Musk. Dar, la fel ca în cazul campaniei sale care a eșuat în cele din urmă, interviul a fost afectat de probleme încă de la început. DeSantis a trebuit să stea și să aștepte înainte de a-și putea ține discursul.
Discuția lui Trump cu Musk pe X a fost verificată
Se pare că Musk a ținut cont de acest avertisment - cu o zi înainte de interviul său cu Trump, acesta a declarat că va efectua „teste de scalare a sistemului" pe "Spaces" - numele funcției de chat audio a X.
Dar chiar și cu această pregătire, el nu a fost în măsură să facă față problemelor tehnice care au urmat, deoarece, potrivit Reuters, aproximativ 1,3 milioane de persoane au ascultat la un moment dat.
În câteva minute, cuvântul „crashed" (prăbușit) a fost la modă pe X, în timp ce utilizatorii postau despre eșecul de profil înalt.
Unii (desigur) au profitat de ocazie pentru a-l ataca pe Musk. Alții au prezentat interviul ca fiind de un interes atât de mare încât a „prăbușit internetul".
Totuși, Musk a arătat cu degetul spre cu totul altceva: un atac cibernetic.
„Se pare că există un atac DDoS masiv asupra X", a postat Musk.
Un atac distribuit de negare a serviciului - sau DDoS pe scurt - este o încercare de a supraîncărca un site web, ceea ce îl face greu de utilizat sau inaccesibil...
Între timp, experții sunt împărțiți.
„Ar putea fi foarte bine un atac DDoS", a declarat pentru BBC Matthew Prince, șeful firmei de securitate Cloudflare.
El a spus că este „imposibil pentru noi să știm", deoarece X nu folosește Cloudflare pentru a-și securiza sistemul Spaces, dar a spus că firma sa a ajuns la domnul Musk pentru a-i oferi asistență.
Între timp, Alp Toker, director al Netblocks, a declarat că explicația platformei social media cu privire la modul în care problema a fost rezolvată "nu este deosebit de coerentă" cu un atac DDoS.
„Având în vedere afirmația lui Elon Musk că X a trebuit să limiteze numărul de ascultători live pentru a atenua problema, putem deduce că întreruperea a fost corelată cu numărul de ascultători live", a declarat Toker.
„Limitarea numărului de utilizatori legitimi nu este o atenuare obișnuită pentru atacurile DDoS și, de obicei, nu ar ajuta... astfel încât propria declarație a lui Musk sugerează că platforma s-ar fi putut confrunta cu probleme legate de capacitatea totală de ascultare."
Compania de informații despre rețele, Cisco ThousandEyes, a declarat, de asemenea, că nu există dovezi care să indice un atac cibernetic.
„Deși nu putem afirma definitiv cauza care a stat la baza evenimentului, Cisco ThousandEyes nu a observat condiții de trafic prezente în mod obișnuit în timpul unui atac DDoS, cum ar fi congestia rețelei, pierderea de pachete și latența ridicată", a declarat acesta.
Nu sunt suficienți ingineri
Există o altă explicație, mai prozaică, pentru ceea ce s-a întâmplat: reducerile profunde ale forței de muncă a companiei pe care le-a instigat domnul Musk.
„Spaces a cedat istoric atunci când un număr mare de utilizatori au intrat în această zonă a X", a declarat Jake Moore, consilier global pentru securitate cibernetică la firma de securitate cibernetică ESET.
„Este posibil ca acest lucru să fi fost escaladat și din cauza faptului că domnul Musk a concediat o mare parte din angajați atunci când a preluat controlul asupra platformei".
Gândurile sale au fost împărtășite de Rashik Parmar, șeful BCS, chartered institute for IT, care a declarat că, chiar dacă a fost vorba de un atac cibernetic, "concedierea a 80 %" dintre inginerii firmei va avea întotdeauna "un impact semnificativ".
„Inginerii sunt în prima linie a apărării împotriva acestor amenințări cibernetice", a spus el.
„Fără un personal adecvat, capacitatea platformelor de social media de a-și proteja rețelele și utilizatorii de atacurile DDoS este grav compromisă".
Cu toate acestea, fie că este vorba de o terță parte rău intenționată sau de propriile deficiențe, rezultatul final este cam același.
Un interviu menit să arate capacitățile unei platforme care, ni se spune, va deveni într-o zi o „aplicație universală" a sfârșit prin a arăta că vechile sale limitări tehnice nu au dispărut.