VIDEO Ultima armă a Pentagonului: Roiul de drone de mici dimensiuni Perdix, pregătit de luptă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pentagonul a testat recent cu succes un roi format din 103 drone de mici dimensiuni, făcând paşi astfel spre realizarea unui nou tip de armă care promite a avea un mare viitor, relatează AFP.

Progresul inteligenţei artificiale face de acum posibilă constituirea de grupuri de mici roboţi, care acţionează colectiv sub conducerea unui om.

Strategii militari prezic un mare viitor acestor roiuri de drone, mai ales că nu necesită investiţii mari şi au capacitatea de a pătrunde chiar şi în cele mai vulnerabile puncte ale adversarului.

În octombrie, armata americană a testat un roi format din 103 drone de mici dimensiuni, de circa 16 centimetri lungime, lansate de trei avioane de luptă F/A-18 Super Hornets, potrivit unui comunicat al Pentagonului, citat de AFP.

image

În timpul testului, micile drone Perdix au arătat mai multe abilităţi promiţătoare, conform sursei citate.

Dronele au reuşit să ia o „ decizie colectivă“, adaptând comportamentele lor individuale în funcţie de condiţiile misiunii.

Dronele Perdix formează „un organism colectiv, împărţind un creier comun“, a explicat William Roper, directorul serviciului de capacităţi strategice (SCO) al Pentagonului, citat în comunicat.

„Pentru că fiecare Perdix comunică şi colaborează cu fiecare dintre omologii săi, roiul nu are un lider şi se poate adapta cu uşurinţă dacă o nouă dronă se alătură grupului, sau dacă, dimpotrivă, o dronă îl părăseşte“, de exemplu dacă este doborâtă, a precizat William Roper.

Drona Perdix a fost concepută de elevii ingineri al MIT (Massachusetts Institute of Technology), începând din 2013, şi a fost îmbunătăţită constant de atunci, o sursă de inspiraţie fiind în special industria smartphone-ului, potrivit Pentagonului.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite