VIDEO Stare de urgenţă în California, din cauza incendiilor. Aproape 200.000 de persoane evacuate, printre care şi vedete. Vinării distruse de flăcării

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aproape 200.000 de californieni au fost nevoiţi să fugă din calea flăcărilor care le ameninţă casele, printre ei figurând şi celebrităţi internaţionale. Guvernatorul local a decretat stare de urgenţă pentru întregul stat.

California este încercată de un nou sezon de incendii devastatoare.

Începând de miercurea trecută, Kincade Fire a pârjolit o suprafaţă de 26.000 de hectare în comitatul Sonoma, cunoscut în lumea întreagă ca „ţinutul vinului“. Un alt focar de incendii ameninţă împrejurimile oraşului Los Angeles.

În Sonoma, situat la nord de San Francisco, circa 180.000 de locuitori au primit ordin de evacuare. Potrivit Cal Fire, departamentul de pompieri din California, Kincade Fire este controlat în prezent în proporţie de numai 5%.

Alte 10.000 de persoane au primit ordin de evacuare la Los Angeles, unde focarul este „foarte agresiv“, potrivit autorităţilor.

Printre rezidenţii cărora li s-a cerut să-şi părăsească preventiv locuinţele se numără mulţi milionari, inclusiv jucătorul de baschet LeBron James. „A trebuit să evacuez de urgenţă casa şi sunt cu familia în maşină în căutarea unor camere. Niciun noroc până acum!“, a scris sportivul într-un mesaj publicat pe Twitter. El a revenit mai târziu cu anunţul că a găsit într-un final un loc de adăpost.

Şi actorul Arnold Schwarzenegger, fost guvernator de California, a fost nevoit să urmeze ordinul autorităţilor. „Am evacuat fără probleme la 3.30 în această dimineaţă (luni, n. red.)“, a scris el pe Twitter. „Dacă vă aflaţi într-o zonă de evacuare, nu întârziaţi. Fugiţi“, a insistat vedeta din „Terminator“.

Duminică, guvernatorul Californiei, Gavin Newsom, a decretat stare de urgenţă în întregul stat, cu precizarea că incendiile se răspândesc rapid din cauza umidităţii scăzute (14%) şi vântului puternic, care atinge 130 de kilometri pe oră.

„Mobilizăm toate resursele disponibile“, dă asigurări Newsom, citat într-un comunicat.

Potrivit autorităţilor locale, circa 3.000 de persoane - pompieri, poliţişti, personal medical, funcţionari etc. - luptă pentru stăvilirea acestui infern.

Vinării devastate de flăcări

Şcolile, instituţiile administrative şi culturale din zonele focarelor de infecţie au fost închise, iar spitalele evacuate. Alte 600.000 de persoane au rămas fără curent electric. În plus, deplasările sunt afectate din cauza numeroaselor drumuri blocate.

În Sonoma, este vorba de cea mai importantă operaţiune de evacuare „din amintirile“ actualului şerif al comitatului.

Potrivit unor înregistrări video de la faţa locului, vinării vechi de sute şi zeci de ani sunt făcute scrum. Printre ele figurează Soda Rock Winery, veche de 150 de ani, Field Stone Winery şi Moville Vineyards.

Vinăria Soda Rock e distrusă de flăcările incendiului Kincade care continuă să facă ravagii în Healdsburg California Statele Unite ale Americii FOTO EPA-EFE / Peter Dasilva

Vinăria Soda Rock distrusă de flăcări FOTO EPA-EFE

Autorităţile estimează că aproape 80.000 de clădiri sunt ameninţate de flăcări în California.

„Am pierdut într-o clipă tot ce am agonisit într-o viaţă. Am rămas doar cu hainele de pe mine“, mărturiseşte pentru AFP Wade Hoefer, un pictor în vârstă de 71 de ani a cărui casă a devenit scrum.

Josh Terry, un sudor în vârstă de 41 de ani, şi-a pierdut deja o casă într-un sezon de incendii, în 2015, iar acum din nou trebuie să o ia de la capăt. „Este stresant, dar suntem în viaţă“, spune el.

Autorităţile nu au stabilit deocamdată cauzele producerii incendiului din Sonoma, însă compania energetică PG&E a făcut referire la un incident la un cablu în apropierea unui stâlp de înaltă tensiune cu doar şapte minute înainte de izbucnirea Kincade Fire.

Totuşi, acest sezon de incendii din California, care îşi atinge vârful, este mai puţin grav în comparaţie cu altele, potrivit guvernatorului.

Spre deosebire de incendiul din toamna lui 2017 în Sonoma, soldat cu 22 de morţi şi distrugerea unui cartier din oraşul Santa Rosa, Kincade Fire nu a făcut victime.

Previziuni sumbre

Însă Jerry Brown, fost guvernator de California, prevede un viitor sumbru. „Am avut parte mereu de cicluri climatice, uneori fiind vorba de perioade foarte lungi de secetă, dar ştim că schimbarea climatic va intensifica şi va face acest fenomen mai probabil şi mai frecvent“, a avertizat el într-un interviu acordat site-ului Politico, criticând apoi administraţia Trump. „Sub Trump, Washingtonul nu face nimic“.

Asociaţia ecologică 350.org a difuzat un mesaj în aceeaşi notă pesimistă într-un comunicat publicat luni: „Nu avem nevoie de gânduri şi rugăciuni, avem nevoie de planuri serioase de acţiune pentru climat atât la nivel local, cât şi la nivel federal. Refuzăm ca aceste incendii să devină o obişnuinţă pentru statul nostru şi populaţia noastră“.

California este unul dintre statele americane cele mai avansate în combaterea încălzirii globale, cu un angajament de 100% în privinţa energiei regenerabile la orizontul lui 2045.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite