VIDEO Sărbătoare şi zi agitată la Washington, cu o paradă militară, un discurs al lui Trump, tradiţionalele focuri de artificii, barbecue şi proteste

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O contestată paradă militară, un „salut“ adresat naţiunii de către preşedintele Donald Trump şi tradiţionalele focuri de artificii marchează ziua de joi la Washington, cu ocazia Zilei Independenţei.

„Va fi spectacolul unei vieţi!“, s-a felicitat deja pe Twitter Donald Trump, acuzat că îşi confiscă sărbătoarea care marchează declararea independenţei a 13 colonii americane de coroana britanică şi fondarea SUA, în 1776.

Pe de altă parte, Casa Albă a promis „cele mai mari festivităţi de 4 iulie din istoria“ capitalei federale.

Festivităţile au început la ora locală 11.45 (18.45, ora României) cu o paradă militară, urmată de discursul lui Trump, intitulat un „Salut către America“, un concert şi focuri de artificii, scrie AFP.

În mod obişnuit, americanii îşi sărbătoresc ziua naţională într-o atmosferă colocvială, cu parade, fanfare, grătar şi focuri de artificii. Dar, în acest an, campania pentru viitoarele prezidenţiale, din noiembrie 2020, şi-a pus amprenta asupra festivităţilor de la Washington D.C.

La dorinţa lui Trump, tancuri Abrams şi vehicule blindate de luptă Bradley au fost aduse pentru paradă. Avionul prezidenţial Air Force One va survola Washingtonul, dar şi mai multe avioane militare F-35, cele mai moderne din lume. „Blue Angels“, o patrulă de acrobaţii aeriene, va efectua o demonstraţie în faţa zecilor de mii de persoane aşteptate pe esplanada National Mall.

Imagine indisponibilă

Vehicul blindat Bradley plasat în apropiere de Memorialul Lincoln FOTO EPA-EFE

Donald Trump îşi va susţine alocuţiunea la ora locală 18.30 (01.30, vineri, în România) pe celebrele trepte de unde Martin Luther King îşi rostea în 1963 discursul istoric „I have a dream“ („Am un vis“).

Mai mulţi aleşi democraţi s-au declarat revoltaţi faţă de programul festivităţilor de la Washington, denunţând o tentativă a lui Trump de a face un „miting de campanie partizan şi televizat“.

Unii dintre ei au criticat decizia Casei Albe de a crea o secţiune VIP în tribună, unde biletele vor fi distribuite aliaţilor politici, inclusiv donatorilor republicani.

Imagine indisponibilă

Memorialul Lincoln, pregătit pentru discursul lui Trump FOTO EPA-EFE

„Egoul (lui Trump, n. red.) este atât de mare, încât ţine acest miting de campanie de 4 iulie într-un strigăt disperat după atenţie, şi toată lumea o ştie“, a declarat liderul democraţilor din Senat, Chuck Schumer.

Alţii s-au arătat nemulţumiţi de costul festivităţilor, catalogat drept o „risipă de bani“ de către democratul Julian Castro, un aspirant la Casa Albă.

Ideea unei parade militare i-a venit lui Trump după ce a asistat la defilarea de 14 iulie 2017 pe Champs Elysées, la invitaţia lui Emmanuel Macron. Impresionat de o defilare colorată, solemnă şi minuţios regizată, cel de-al 45-lea preşedinte american a spus la acea vreme că îşi doreşte o paradă mult mai mare la Washington.

O paradă militară prevăzută anul trecut de Ziua Veteranilor a fost abandonată din cauza costurilor estimate la 100 milioane de dolari. Festivităţile de joi nu se vor ridica, totuşi, la ambiţia lui Trump.

Imagine indisponibilă

Code Pink, în toiul pregătirii mitingului anti-Trump FOTO EPA-EFE

Pe lângă festivităţi, un act de protest este aşteptat în capitala SUA. Activitştii din Code Pink au anunţat un miting anti-Trump la National Mall şi lansarea în aer a unui balon uriaş numit „Baby Trump“.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite