VIDEO În SUA, orbii primesc permis de port armă şi pot trage cu puşca

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Michael Barber are deficienţe de vedere şi are permis de portarmă
Michael Barber are deficienţe de vedere şi are permis de portarmă

Peste Ocean au început dezbateri încinse din cauza unei legi care permite orbilor să folosească arme de foc. Totul a pornit din statul Iowa care, începând cu anul 2011, permite celor cu handicap vizual să poarte arme în public, relatează radioul public american.

Potrivit CNN, măsura luată de cei din Iowa este legală dacă se ţine cont de legea privind controlul armelor din 1968, care stipulează categoriile de oameni care nu au voie să deţină arme (printre alţii, foştii puşcăriaşi care au avut pedepse mai mari de un an, dependenţii de droguri şi pacienţii ospiciilor).

Fiecare stat din SUA are alte reguli privind permisele de port armă. În Iowa, cei care au un handicap vizual au acest drept, dar în state precum Nebraska sau Carolina de Sud cei care cer un asemenea permis trebuie să facă dovada că nu au deficienţe de vedere. În Dakota de Sud, autorităţile dezbat cum să interpreteze legile locale care permit orbilor să obţină permise de port armă şi să le folosească.

Per general, legile federale nu interzic în mod expres persoanelor oarbe să deţină şi să folosească pistoale sau puşti.

În comitatul Polk din Iowa, au fost deja emise permise de port armă pentru cel puţin trei persoane oarbe cărora le este interzis să conducă. Asta, datorită convenţiei pentru drepturile persoanelor cu dizabilităţi. „Legislaţia statului nu permite şerifilor să refuze vreunui locuitor din Iowa să poarte arme în baza abilităţilor sale fizice”, scrie notează cotidianul local „The Des Moines Register”.

Warren Wethington, şeriful din comitatul Cedar, Iowa, şi-a învăţat fiica de 18 ani, care s-a născut oarbă, să mânuiască armele de foc. „Oamenii au ideea asta preconcepută că orbii vor trage după voici, dar asta nu se va întâmpla”, a declarat Wehington.

De altfel, cotidianul local a publicat o filmare cu Wethington şi cu fiica lui în timp ce fac o demonstraţie pe câmp. Bethany trage cu arma, folosindu-se de  memoria musculară dezvoltată prin antrenamente.

Totuşi, locuitorii din Iowa sunt divizaţi în ceea ce priveşte orbii şi armele. „Dacă nu vezi nimic, doar o ceaţă în faţa ta, atunci cred că n-ar trebui să tragi în nimic”, spune John LeClere, şerif în Delaware.

Ziarul local a prezentat şi cazul unui bătrân în vârstă de 84 de ani care are permis port armă, deşi e orb. „Demonstrează că suntem la fel ca toţi ceilalţi şi nu vrem să fim lăsaţi deoparte”.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite