VIDEO Deţinuţii de la Guantanamo, hrăniţi cu forţa. Demonstraţie făcută de rapperul Mos Def (Atenţie! Imagini şocante!)

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Închisoarea Guantanamo
Închisoarea Guantanamo

Deşi a promis în prima sa campanie electorală, preşedintele american Barack Obama n-a închis nici până azi închisoarea Guantanamo, supranumit „gulagul zilelor noastre”. De la începutul lunii februarie, majoritatea deţinuţilor se află în greva foamei, iar 44 dintre aceştia sunt hrăniţi cu forţa. Raperul american Mos Def s-a oferit să demonstreze care este procedura nemiloasă prin care sunt hrăniţi forţat deţinuţii de la Guantanamo.

Dintre cei 166 de deţinuţi încă închişi la Guantanamo, 46 sunt în „detenţie nelimitată“, o formă de statut de prizonieri de război care nu pot fi inculpaţi, din lipsă de probe, însă nici eliberaţi din cauza pericolului pe care îl reprezintă pentru SUA.


Printre ei se numără deţinuţi în greva foamei care participă la o mişcare fără precedent prin durată şi amploare - 104 deţinuţi au adoptat această formă de protest care durează de peste patru luni, 44 dintre fiind alimentaţi cu forţa - pentru a protesta împotriva acestui sistem de detenţie nelimitată practicat de peste 11 ani la Guantanamo.

Numele lor au fost dezvăluite la 21 septembrie 2012, însă „până în prezent statutul (altor deţinuţi) nu a fost făcut public“.

Într-un discurs de la 23 mai, Barack Obama şi-a reiterat intenţia de a închide Guantanamo, o promisiune de campanie din 2008 niciodată concretizată.

Luni, o judecătoare americană a respins cererea unui deţinut de la Guantanamo Bay, aflat în greva foamei, de a nu mai fi alimentat cu forţa, dar l-a îndemnat pe preşedintele american Barack Obama să se pronunţe asupra acestui subiect, relatează AFP.

Autorităţile închisorii militare americane controversate, situată la Golful Guantanamo, în Cuba, afirmă că hrănesc cu forţa 44 dintre cei 120 de deţinuţi care se află în prezent în greva foamei. Acest protest vast a intrat în iulie în cea de a şasea lună.

Judecătoarea Gladys Kessler precizează în decizia pronunţată că legile adoptate de Congresul Statelor Unite împiedică intervenţia asupra anumitor aspecte ale detenţiei la Guantanamo, inclusiv în privinţa alimentării cu forţa a greviştilor.

Ea a subliniat, totuşi, "că există o persoană care are autoritate în această problemă", şi anume preedintele american Barack Obama.

Patru deţinuţi de la centrul militar de detenţie au cerut într-un tribunal federal, la Washington, oprirea alimentării cu forţa a greviştilor foamei.

Moţiunea în care aceşti patru deţinuţi - Ahmed Belbacha, Shaker Aamer, Abu Wa'el Dhiab şi Nabil Hadjarab - solicită încetarea acestei practici, pe care o asimilează "torturii", a fost depusă la sfârşitul lui iunie de către organizaţia Reprieve, care îi reprezintă, şi de către un avocat al acestora, Jon Eisenberg.

Judecătoarea Kessler a precizat că Dhiab a încercat să obţină o procedură de urgenţă, exprimându-şi temerea că alimentarea forţată în timpul zilei ar putea interfera cu postul de Ramadan, care a început oficial pe 8 iulie.

Cum sunt hrăniţi cu forţa deţinuţii de la Guantanamo - demonstraţie făcută de rapperul Mos Def

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite