Vărul fondatoarei „Black Lives Matter" a murit electrocutat de polițiști: „Încearcă să mă omoare“ VIDEO

0
Publicat:

Un văr al cofondatoarei mișcării „Black Lives Matter”, Patrisse Cullors, a fost ucis de poliția din Los Angeles după ce a fost implicat într-un accident rutier, iar ofițerii care au apărut la fața locului l-au electrocutat și imobilizat în mod repetat în mijlocul străzii.  Keenan Anderson avea 31 de ani, era profesor și tatăl unui copil, scrie The Guardian.

Poliția din Los Angeles a făcut publice, miercuri, imaginile de la întâlnirea din 3 ianuarie. În imagini se vede cum Keenan Anderson implora ajutor în timp ce mai mulți ofițeri îl țineau la pământ, iar la un moment dat a spus: „Vor să-mi facă ce i-au făcut și lui George Floyd".

În imagini se vede și că un ofițer avea cotul pe gâtul lui Anderson în timp ce acesta era întins la pământ, înainte ca un alt ofițer să-l electrocuteze timp de aproximativ 30 de secunde. După o scurtă pauză, a folosit din nou dispozitivul încă cinci secunde.

„Vărul meu a cerut ajutor și nu l-a primit. A fost ucis. Nimeni nu merită să moară de frică, speriat pentru propria viață. Vărul meu era speriat pentru viața lui. Și-a petrecut ultimii 10 ani fiind martor la o mișcare care contestă uciderea persoanelor de culoare. Știa care este miza și a încercat să se protejeze. Nimeni nu era dispus să îl protejeze", a declarat Patrisse Cullors, cofondatoarea mișcării „Black Lives Matter" pentru The Guardian, după ce a văzut imaginile făcute publice de polițiștii americani.

Keenan Anderson, tânăr ucis de polițiștii americani / Foto: Captură Video
Keenan Anderson, tânăr ucis de polițiștii americani / Foto: Captură Video

Primul polițist care a intervenit în urma accidentului l-a găsit pe Anderson în mijlocul drumului, iar bărbatul l-a rugat să-l ajute. Ofițerul de poliție i-a spus să se îndrepte spre trotuar și apoi l-a somat: „Treci la perete". Anderson și-a ridicat mâinile și a strigat: „Nu am vrut să fac asta. Îmi pare rău". Apoi, bărbatul a respectat ordinele ofițerului și s-a așezat pe trotuar. După câteva minute, i-a spus polițistului „Vreau ca oamenii să mă vadă".

În cele din urmă, Anderson a început să fugă, moment în care ofițerul l-a urmărit pe motocicletă, strigând: „Culcat la pământ, acum" și „Întoarce-te pe burtă". Anderson a răspuns în mod repetat: „Vă rog să mă ajutați" și „Încearcă să mă omoare", în timp ce mai mulți ofițeri au sosit și l-au ținut la pământ. 

În timpul electrocutării, Anderson a spus în mod repetat: „Ajutați-mă", în timp ce ofițerul îi spunea să nu se mai opună.

Paramedicii au sosit ulterior la fața locului și l-au dus la un spital unde, potrivit poliției din Los Angeles, a intrat în stop cardiac și a murit.

Moartea lui ar fi putut fi prevenită

Patrisse Cullors, cofondatoarea mișcării „Black Lives Matter” și alți avocați au pus la îndoială motivul pentru care a fost necesar ca poliția înarmată să apară la o coliziune în trafic.

„A fost un accident rutier. În loc să-l trateze ca pe un posibil infractor, poliția ar fi trebuit să cheme ambulanța. Dacă ar fi existat o politică prin care controalele în trafic să fie realizate de ofițeri neînarmați care să vină la fața locului pentru a ajuta în orice situație, acest lucru ar fi prevenit moartea vărului meu. Și asta ar fi prevenit atât de multe alte decese", a adăugat ea.

Ea a adăugat: „Aceste tipuri de omoruri și acest tip de forță nu vor fi întrerupte decât dacă avem aleși curajoși care să iasă în față și să conteste nu doar poliția, ci și politicile."

Datele naționale au arătat că aproximativ 10% dintre omorurile comise de poliție în fiecare an încep cu o întâlnire în trafic și că una din trei persoane ucise fugea înainte de a fi folosită forța letală.

Șeful poliției din Los Angeles, Michel Moore, a declarat într-o conferință de presă că Anderson a avut un comportament „neregulamentar". El a susținut că un test preliminar de sânge a relevat prezența canabisului și a cocainei în organismul victimei. Cu toate acestea, nu a fost stabilită o cauză oficială a morții, iar avocații au criticat departamentul pentru că a făcut publice aceste informații și a sugerat că consumul de droguri a avut legătură cu moartea sa.

De asemenea, polițiștii au folosit aparatul cu electroșocuri de 10 ori împotriva lui Anderson. "Nu este clar dacă lupta cu ofițerii și folosirea Taser-ului (dispozitivul cu electroșocuri) au legătură cu decesul său nefericit", a mai afirmat Moore.

Situația violentă în SUA

Potrivit unei analize recente, anul trecut a fost cel mai mortal an în ceea ce privește violența poliției de când experții au început să urmărească crimele la nivel național în 2013. De asemenea, poliția din Los Angeles a împușcat mortal două persoane de la începutul anului.

În timp ce unii oficiali de aplicare a legii și promotori ai reformei au susținut că Taser-ul este o armă „mai puțin letală" și un instrument important pentru a reduce violența poliției, experții și avocații justiției rasiale au exprimat din ce în ce mai multe îngrijorări cu privire la desfășurarea în masă a pistoalelor cu electroșocuri. Există din ce în ce mai multe dovezi privind consecințele potențial fatale ale utilizării electroșocului, o investigație Reuters descoperind mai mult de 1.000 de cazuri între 2000 și 2018 în care oamenii au murit după ce au fost electrocutați.

SUAPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite