UPDATE George H.W. Bush, cel de-al 41-lea preşedinte al Statelor Unite, a murit la vârsta de 94 de ani. Omagii din partea lui Trump şi Obama

0
Publicat:
Ultima actualizare:
George Bush sr
George Bush sr

George H.W. Bush, cel de-al 41-lea preşedinte al Statelor Unite, a murit vineri la vârsta de 94 de ani şi la câteva luni după decesul fostei sale soţii, Barbara.

Moartea lui George H.W. Bush, preşedinte al Statelor Unite în perioada 1989-1993, a fost anunţată de fiul său George W. Bush, un alt fost preşedinte al Statelor Unite (2001-2009).

„Jeb, Neil, Marvin, Doro şi cu mine suntem întristaţi să anunţăm că, după 94 de ani remarcabili, dragul nostru tată a murit“, se arată într-un comunicat difuzat de familia Bush.

„George H.W. Bush a fost un om de cel mai înalt caracter şi cel mai bun tată pe care şi l-ar dori un copil. Întreaga familie Bush este profund recunoscătoare pentru viaţa şi dragostea lui, pentru compasiunea celor care l-au îngrijit şi s-au rugat pentru tata şi pentru condoleanţele prietenilor şi concetăţenilor noştri“, continuă comunicatul.

Fostul preşedinte american suferea de mai mulţi ani de boala Parkinson şi se deplasa într-un scaun cu rotile. A fost căsătorit timp de 73 de ani cu Barbara, care a murit în aprilie. Cei doi au avut împreună cinci copii şi 17 nepoţi.

În afară de George W. Bush, un alt fiu al lor, Jeb, a intrat în cursa pentru Casa Albă. Candidat la primarele republicane în 2016, a fost învins de Donald Trump.

Actualul preşedinte american a salutat „leadershipul ferm“ al predecesorului său, care va rămâne în istorie pentru că a angajat Statele Unite în eliberarea Kuweitului de trupele fostului dictactor irakian Saddam Hussein.

„Prin originalitatea, spiritul şi angajamentul ferm în favoarea legii, familiei şi ţării, preşedintele Bush a inspirat generaţii de concetăţeni americani“, a afirmat Trump într-un comunicat transmis de la Buenos Aires (Argentina), unde participă la summitul G20.

„America a pierdut un patriot şi un servitor umil“, a deplâns Barack Obama, preşedinte al Statelor Unite în perioada 2009-2017, aducând aminte că a contribuit la „reducerea flagelului armelor nucleare şi formarea unei vaste coaliţii internaţionale pentru expulzarea unui dictator din Kuweit“.

Potrivit lui Obama, diplomaţia lui George H. W. Bush a contribuit la „încheierea Războiului Rece fără a trage nici măcar un glonţ“.

Familia a precizat că George H.W. Bush a murit la Houston (Texas), înconjurat de apropiaţi. Detaliile legate de funeralii vor fi anunţate în timp util.

George H. W. Bush s-a născut pe 12 iunie 1924 la Milton, în Massachussetts. La 18 ani, a devenit cel mai tânăr aviator american din cadrul US Navy. A luptat în Al Doilea Război Mondial şi a supravieţuit doborârii avionului său de către japonezi în Oceanul Pacific.

După război, a făcut afaceri cu petrol şi a urmat o carieră politică, fiind ales în Camera Reprezentanţilor. A asigurat şefia CIA şi a fost vicepreşedinte al Statelor Unite în mandatele prezidenţiale ale lui Ronald Reagan (1981-1989).

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite