Un senator american a blocat un ajutor militar de 75 milioane de dolari pentru Egipt din cauza situaţiei drepturilor omului

0
0
Publicat:

Egiptul a pierdut un ajutor militar suplimentar de 75 milioane de dolari din partea Statelor Unite, după ce un senator democrat a blocat finanţarea din cauza preocupărilor legate de situaţia drepturilor omului, inclusiv a deţinuţilor politici.

Senatorul Patrick Leahy a blocat ajutorul către Egipt FOTO: EPA-EFE
Senatorul Patrick Leahy a blocat ajutorul către Egipt FOTO: EPA-EFE

Senatorul Patrick Leahy, preşedintele Comitetului pentru alocări bugetare, a respins o evaluare prezentată de Departamentul de Stat pentru a justifica acest ajutor, care, în baza unei legi adoptate de Congres anul trecut, era supus condiţii.

"Ar trebui să luăm această lege foarte în serios, pentru că situaţia deţinuţilor politici din Egipt este deplorabilă", a declarat senatorul Leahy pentru Reuters.

Condiţiile impuse de Congres cer Egiptului 'progrese clare şi consecvente' în ce priveşte eliberarea deţinuţilor politici şi intrarea acestora în procedurile legale. SUA alocă anual Egiptului în jur de 1,3 miliarde de dolari ca ajutor militar, cea mai mare a acestuia nefiind supusă condiţiilor.

Departamentul de Stat a reţinut în septembrie un ajutor militar de 130 milioane de dolari din cauza preocupărilor legate de drepturile omului, dar a afirmat că va permite acordarea altor 75 milioane, citând progrese ale guvernului egiptean, printre care eliberarea a în jur de 500 de deţinuţi politici în acest an.

Leahy a obiectat însă, iar discuţiile între biroul său şi Departamentul de Stat nu au reuşit să rezolve problema, astfel încât finanţarea de 75 milioane de dolari a expirat la 30 septembrie.

Organizaţii precum Amnesty International şi Human Rights Watch au acuzat guvernului preşedintelui egiptean Abdel Fattah Al-Sisi de numeroase abuzuri, precum torturarea şi încarcerarea a zeci de mii de deţinuţi politici, a căror existenţă este însă negată de Al-Sisi.

Analişti consideră că puterile occidentale au rezerve în a lua măsuri serioase împotriva unui aliat strategic, care a servit ca mediator în conflicte precum cel arabo-israelian şi controlează Canalul Suez, una din cele mai importante rute maritime de transport la nivel mondial.

SUAPartenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite