Un american închis aproape 30 de ani pentru răpire și viol a fost exonerat în urma testelor ADN

0
Publicat:

Un bărbat din California a petrecut aproape trei decenii în închisoare după ce a fost condamnat pentru răpire, agresiune sexuală și jaf, deși cele mai recente teste ADN efectuate în acest caz arată că a fost nevinovat, potrivit CNN.

Închisoare .FOTO Shutterstock
Închisoare .FOTO Shutterstock

Procurorul districtului Los Angeles County, George Gascón, a anunțat marți că Gerardo Cabanillas a fost exonerat săptămâna trecută, la 28 de ani după ce a fost acuzat de jefuirea unui bărbat și a unei femei și de răpirea și agresarea sexuală a femeii, în Los Angeles.

„Mă aflu aici, alături de voi, cu un profund sentiment de responsabilitate în calitate de procuror districtual pentru a aborda o tragică eroare judiciară și pentru a sărbători exonerarea și eliberarea din închisoare a unui om nevinovat", a declarat Gascón în timpul unei conferințe de presă.

Constrâns de către detectivul anchetator să facă o mărturisire falsă

Infracțiunile pentru care Cabanillas a fost condamnat pe nedrept au avut loc în ianuarie 1995. Un bărbat și o femeie au fost jefuiți atunci sub amenințarea armei de către doi bărbați care au agresat-o și sexual pe femeie, a declarat procurorul districtual. 

Cabanillas, pe atunci în vârstă de 18 ani, a fost arestat pentru că, în general, corespundea descrierilor referitoare la suspecți.

Gerardo Cabanillas a susținut întotdeauna că, la data arestării sale, a fost constrâns de către detectivul anchetator să facă o mărturisire falsă, cu promisiunea că va fi eliberat condiționat.

Deși nu existau dovezi fizice care să arate că Gerardo Cabanillas a luat parte la fapte, acesta a fost acuzat de 14 infracțiuni.

Și pe parcursul procesului bărbatul a insistat că este nevinovat, dar în cele din urmă a fost condamnat la închisoare pe viață.

Avocații lui Cabanillas de la California Innocence Project, o organizație non-profit care lucrează pentru a elibera din închisoare persoanele condamnate pe nedrept, au depus în 2019 o moțiune pentru ca probele ADN recoltate de la victima agresiunii sexuale din 1995 să fie testate. Testele ADN au arătat că niciuna dintre probe nu se potrivea cu Cabanillas.

A avut loc o revizuire amănunțită a tuturor probelor, inclusiv analiza experților asupra presupusei mărturisiri și un interviu cu victima agresiunii sexuale, iar în urma acestora a devenit tot mai clar că Cabanillas a fost condamnat pe nedrept. 

El a fost eliberat condiționat din închisoare în luna mai a acestui an, potrivit biroului procurorului districtual. Pe 21 septembrie, Cabanillas a fost eliberat definitiv, după ce un judecător al Curții Superioare a comitatului Los Angeles a anulat condamnarea sa și l-a găsit nevinovat.

„A ratat o viață în lumea liberă"

Directorul interimar al California Innocence Project, Alissa Bjerkhoel, consideră această exonerare una „dulce-amară", dată fiind perioada de aproape trei decenii petrecută de bărbat în închisoare. 

„Pagubele colosale provocate din cauza acestei condamnări nedrepte nu pot fi măsurate. Gerardo a ratat o viață în lumea liberă" a declarat Bjerkhoel.

Anchetatorii de la biroul procurorului districtual au folosit noile teste ADN pentru a identifica un nou suspect, care se află în custodie în legătură cu o crimă care nu are legătură cu aceasta, a declarat Gascón, care precizează că individul „a continuat să comită mai multe infracțiuni grave în aceeași zonă, inclusiv mai multe violuri și crime".

Procurorul districtului Los Angeles County i-a adresat lui Cabanillas „cele mai profunde scuze pentru nedreptatea oribilă care a fost cauzată", potrivit CNN.  

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite