Ultimii soldaţi ai Gărzii Naţionale au părăsit clădirea Capitoliului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO EPA-EFE
FOTO EPA-EFE

Ultimii soldaţi ai Gărzii Naţionale a SUA au părăsit în cursul weekendului clădirea Congresului american, după cinci luni, ameninţarea violenţelor de extremă dreapta atenuându-se după atacul din 6 ianuarie, relatează AFP citat de Agerpres.

Misiunea soldaţilor Gărzii Naţionale s-a încheiat oficial, astfel că ultimii 2.149 de soldaţi din cei 26.000 desfăşuraţi în perioada ameninţărilor de vârf, după asaltul din 6 ianuarie al susţinătorilor lui Trump, au părăsit clădirea în cursul weekendului.

Capitoliul a devenit o clădire sub asediu după violenţele din 6 ianuarie, ridicându-se garduri în jurul clădirii şi paza fiind întărită cu aproximativ 10.000 de soldaţi ai Gărzii Naţionale din mai multe state americane înainte de inaugurarea lui Joe Biden, pe 20 ianuarie.

Capitala Statelor Unite a intrat în stare de urgenţă de pe 6 ianuarie, iar Donald Trump a semnat un ordin care prevedea suplimentarea forţelor federale în Districtul Columbia până pe 24 ianuarie.

Anchetat de Congres pentru responsabilitatea avută în atacul de la Capitoliu, după ce a chemat la un marş de protest în ziua certificării victoriei lui Biden, fostul preşedinte Donald Trump a suţinut că că atacatorii nu reprezentau "nicio ameninţare" pentru parlamentari.

FBI a arestat şi urmărit circa 440 de persoane implicate în asalt, dintre care mai multe zeci aveau legături cu miliţii armate. 

Cinci persoane au murit în cursul revoltei de la Capitoliu, între care un poliţist şi o fostă veterană a armatei SUA care a fost împuşcată în interiorul clădirii.

Garda Naţională a trebuit să-şi schimbe misiunea de la Capitoliu în ziua asaltului şi intervenţia sa a fost întârziată de faptul că nu era autorizată în acest sens.

Foştii şefi ai serviciului de securitate al Congresului, despre atacul de la Capitoliu: „Am avut un plan prost“. Pe cine au dat aceştia vina

În timp ce susţinătorii săi asaltau Capitoliul, Trump dădea telefoane senatorilor din clădire pentru a răsturna rezultatul alegerilor

Joe Biden a prezentat scuze Gărzii Naţionale după ce sute de soldaţi au fost surprinşi odihnindu-se într-un garaj al Capitoliului

SUAPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite