Ucraina nu pregăteşte o bombă murdară, afirmă Washingtonul ca răspuns Moscovei

0
Publicat:

Declaraţiile Moscovei, care a acuzat Ucraina că se pregăteşte să folosească o "bombă murdară" împotriva forţelor ruse, sunt "clar false", a declarat duminică purtătoarea de cuvânt a Consiliului Naţional de Securitate de la Casa Albă, Adrienne Watson, citată de AFP.

Ucraina nu pregăteşte o bombă murdară, afirmă Washingtonul ca răspuns Moscovei FOTO Getty Images
Ucraina nu pregăteşte o bombă murdară, afirmă Washingtonul ca răspuns Moscovei FOTO Getty Images

Statele Unite resping "afirmaţiile clar false ale ministrului (rus al apărării) Şoigu, potrivit căruia că Ucraina se pregăteşte să folosească o bombă murdară pe propriul teritoriu", a afirmat Adrienne Watson într-un comunicat.

"Lumea nu s-ar lăsa păcălită dacă ar exista o încercare de a folosi această acuzaţie ca pretext pentru o escaladare", a avertizat ea.

Duminică, în cursul discuţiilor telefonice cu omologii săi britanic, francez şi turc, ministrul rus al apărării, Serghei Şoigu, şi-a exprimat "îngrijorările sale legate de eventuale provocări din partea Ucrainei, prin recurgerea la o +bombă murdară+", potrivit unui comunicat al serviciilor sale.  

Acuzaţii "absurde" şi "periculoase", a reacţionat imediat ministrul de externe ucrainean, Dmitro Kuleba. Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, respingând şi el aceste acuzaţii, a subliniat că ele demonstrează că Rusia pregăteşte "o nouă etapă în escaladare" şi că lumea trebuie să răspundă la aceasta "cât mai dur posibil".

Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a vorbit şi el duminică cu omologul său rus, Serghei Şoigu, la cererea acestuia din urmă, a precizat Pentagonul într-un comunicat.  

În cursul discuţiei telefonice, Lloyd Austin "a respins orice pretext pentru o escaladare din partea Rusiei", potrivit Pentagonului, care nu a menţionat în mod direct acuzaţiile de pregătire a unei "bombe murdare".Ministrul american a reamintit importanţa de "a menţine comunicarea", în contextul războiului din Ucraina.  

SUA


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri