Trump plănuieşte să crească numărul de trupe trimise în Afganistan, ca parte a unei noi strategii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Trump declara că dacă SUA s-ar retrage din Afganistan „ar lăsa un gol pe care l-ar umple teroriştii” FOTO Getty Images
Trump declara că dacă SUA s-ar retrage din Afganistan „ar lăsa un gol pe care l-ar umple teroriştii” FOTO Getty Images

Preşedintele Statelor Unite, Donald Trump, a dezvăluit luni noua strategie militară în ce piveşte situaţia din Afganistan. Acesta a declarat că SUA va trimite trupe în plus şi că nu ar vrea să existe o retragere grabnică din ceea ce a devenit cel mai lung conflict militar din istoria americanilor, relatează BBC.

Trump a mai precizat că noua sa abordare încearcă să prevină ca militanţii islamişti să privească Afganistanul ca pe un refugiu sigur de unde să poată ataca ulterior SUA. Acesta a adăugat apoi că SUA trebuie să impună şi câteva politici mai dure în ce priveşte Pakistanul.

„Duşmanii Statelor Unite din Afganistan trebuie să ştie că nu au unde să se ascundă – că nu exită vreun loc în care mâinile americane să nu-i ajungă. Trupele noastre vor lupta şi vor câştiga” a comunicat preşedintele, fără să spună concret cât timp vor fi nevoiţi soldaţii americnai să rămână în Afganistan.

În timpul campaniei electorale, preşedintele a declarat de mai multe ori că războiul care a pornit în Octombrie 2001, după evenimentele de la 11 septembrie, că este prea costisitor atât în ca bani cât şi ca vieţi. „Instinctul meu iniţial a fost să mă retrag” a mai spus acesta în discursul de luni, adăugând apoi că a fost convins de către consilierii naţionali de securitate să întărească suportul american faţă de guvernul de la Kabul, pentru a preveni acţiunile talibanilor.

Trump nu a specificat câte trupe în plus va trimite SUA, însă Secretarul Apărării, James Mattis, spunea în weekend că pe lângă cei 8.400 de soldaţi, ar vrea să mai trimită încă 4.000.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite