Tăcere din partea Casei Albe după acuzaţiile că telefonul şefului Amazon a fost spart la comanda prinţului saudit

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO arhivă
FOTO arhivă

Tăcere până acum din partea Casei Albe care nu făcut niciun fel de comentarii după ce miercuri publicaţia The Guardian a relatat că liderul Arabiei Saudite, prinţul încoronat Mohammed bin Salman, a comandat spargerea telefonului şefului Amazon Jeff Bezos, acuzaţii aduse de acesta din urmă în baza raportului unei echipe specializate în infracţiuni cibernetice.

Episodul e de natură să scoată la lumină camaraderia neobişnuită dintre preşedintele american Donald Trump şi conducătorii Arabiei Saudite prin constrast cu relaţia încordată între Trump şi Bezos, proprietarul Washington Post, relatează CNN.

Miercuri experţii ONU şi-au declarat îngrijorarea profundă faţă de informaţiile conform cărora un cont WhatsApp aparţinând prinţului încoronat saudit Mohammed bin Salman a fost folosit pentru a trimite un program spion pe telefonul lui Bezos de unde a fost extrasă o mare cantitate de date.

Ambasada Arabiei Saudite la Washington a transmis într-un comunicat publicat online că „relatările recente ale presei care sugerează că Regatul se află în spatele spargerii telefonului lui Jeff Bezos sunt absurde”.

Casa Albă a refuzat să comenteze episodul care readuce în atenţie atitudinea de consideraţie a lui Trump faţă de Ryadah şi naşte întrebări în legătură cu siguranţa mijlocelor de comunicare între administraţia americană şi liderii saudiţi.

Raportorul special al ONU, Agnes Callamard specializată în crime extrajudiciare, care a condus investigaţii în cazul uciderii lui Khashoggi, şi David Kaye, un raportor special ONU în domeniul libertăţii de expresie au sugerat că hack-ul asupra telefonului lui Bezos indică încercări de a influenţa  ştirile din Washington Post – publicaţia deţinută de Bezos, unde  Khashoggi era jurnalist. Cei doi raportori ONU au cerut demararea unei anchete în acest caz.

„Informaţiile  care ni s-au transmis trimit la o posibilă implicare a prinţului încoronat în supravegherea lui Bezos, într-un efort de a influenţa, dacă nu de a reduce la tăcere, relatările Washington Post în legătură cu Arabia Saudită”, au declarat cei doi raportori ONU menţionaţi într-un comunicat transmis miercuri.

Aceştia au reacţionat după ce presa a dezvăluit faptul că o echipă specializată în infracţiuni cibernetice angajată de Bezos a stabilit că telefonul mobil al şefului Amazon a fost infectat şi că hack-ul a provenit de la un cont WhatsApp aparţinând lui bin Salman. O sursă a declarat pentru CNN că echipa a stabilit acest lucru cu un procent de siguranţă „mediu până la înalt”.

Miercuri Bezos a postat pe Twitter o imagine de la o slujbă de pomenire a lui Khashoggi. Este prima reacţie publică a lui Bezos de la dezvăluirile despre spargerea telefonului său prin trimiterea unui fişier maliţios pe WhatsApp de pe un cont al prinţului saudit.

Trump a considerat că Arabia Saudită este cel mai bun aliat al său într-o regiune marcată de instabilitate, în condiţiile tensiunilor persistente cu Iranul. Totodată, el a dat de înţeles că nu e dispus să provoace tulburări pe piaţa petrolului – ceea ce s-ar putea întâmpla dacă ar avea loc o fisură în relaţiile dintre două ţări.

El a reacţionat întârziat sau pur şi simplu nu a dorit să facă responsabil regatul când un ofiţer al Forţelor Aeriene Saudite  deschis focul şi a împuşcat trei oameni la o bază naval din Pensacola, Florida sau după uciderea atroce a jurnalistului Washington Post Jamal Khashoggi. Serviciile de informaţii americane au descoperit că prinţul a avut legătură cu crima. Acesta neagă orice implicare.

Printre aliaţii cei mai apropiaţi ai lui bin Salman din guvernul american se află şi Jared Kushner, ginerele preşedintelui american şi consilier de grad înalt. CNN a dezvăluit că Kushner şi prinţul comunicau prin WhatsApp, potrivit unei surse apropiate curţii regale saudite.

Un oficial al administraţiei a declarat pentru CNN că biroul consilierului Casei Albe a stabilit că comunicarea pe WhatsApp este permisă în anumite condiţii şi că Kushner cunoaşte termenii şi ţine cont de ei.

Senatorul democrat din Oregon Ron Wyden, membru al Comitetului de Contrainformaţii din Senatul american, i-a trimis miercuri lui Bezos o scrisoare prin care îi solicită mai multe informaţii despre accesarea telefonului printr-un program spion.

Amazon şi-a lansat serviciile de cloud în Arabia Saudită în septembrie, printre primii clienţi saudiţi numărându-se Abdul Latif Jameel, o companie care operează în 30 de ţări, fiind cel mai mare distribuitor Toyota în ţările din Orientul Mijlociu.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite