Superspionul Robert Hanssen, cârtița Rusiei în FBI, găsit mort într-o închisoare din SUA

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Agentul FBI, Robert Hanssen, 79 de ani, acuzat de spionaj în beneficiul Moscovei, a fost condamnat în 2002 la închisoare pe viață. A reușit să scape de pedeapsa capitală după ce a pledat „vinovat”.

Spionul Robert Hanssen FOTO FBI
Spionul Robert Hanssen FOTO FBI

Robert Hanssen era închis într-un penitenciar de de maximă securitate din Colorado.

Personalul închisorii a iniţiat măsuri de salvare a vieţii, după ce l-a găsit pe Hanssen fără reacţie, luni dimineaţă, dar încercările de resuscitare nu au avut succes, a precizat Biroul pentru Penitenciare într-un comunicat. Acesta nu a precizat care a fost cauza decesului.

Robert Hanssen este considerat spionul care a provocat posibil „cel mai mare dezastru” (potrivit justiţiei americane) din istoria agenţiilor americane de informaţii. Agent FBI, acesta a spionat pentru serviciile sovietice şi ulterior ruse între anii 1979 şi 2001.

A vândut secrete precum strategiile armatei SUA în caz de război nuclear şi identităţile agenţilor americani ce operau în Rusia. Aceştia din urmă au fost executaţi.  A primit peste 1,4 milioane de dolari în numerar, diamante și bani plătiți în conturi rusești. Trei sute de agenți au lucrat la cazul său.

El a folosit comunicații criptate, "picături moarte" și alte metode clandestine pentru a furniza informații KGB-ului și agenției succesoare a acestuia, SVR. Informațiile pe care le-a furnizat au compromis numeroase surse umane, tehnici de contrainformații, investigații, zeci de documente clasificate ale guvernului american și operațiuni tehnice de o importanță și o valoare extraordinară”, se arată pe site-ul FBI.

SUAPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite