Dezvăluiri ale unor foşti spioni CIA şi FBI: e posibil ca Rusia să aibă infiltraţi agenţi dubli în agenţiile americane de informaţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO SHUTTERSTOOCK
FOTO SHUTTERSTOOCK

Rusia are „aproape sigur” spioni infiltraţi în agenţiile americane de informaţii, se arată în interviuri cu foşti spioni CIA şi FBI, acordate fostului procuror federal şi scriitoarei Lis Wiehl. Noua sa carte „A Spy In Plain Sight” urmează să apară pe piaţă în luna mai.

Volumul spune povestea lui Robert Hanssen, 78 de ani, spionul care a provocat posibil „cel mai mare dezastru” (potrivit justiţiei americane) din istoria agenţiilor americane de informaţii şi care în prezent ispăşeşte o condamnare pe viaţă la o închisoare de maximă securitate din SUA. Agent FBI, acesta a spionat pentru serviciile sovietice şi ulterior ruse între anii 1979 şi 2001.

A vândut secrete precum strategiile armatei SUA în caz de război nuclear şi identităţile agenţilor americani ce operau în Rusia. Aceştia din urmă au fost executaţi.

„Trebuie să fim conştienţi de faptul că e posibil să se întâmple din nou”, a declarat Wiehl pentru publicaţia „The Sun”, adăugând că a fost şocată să afle în interviurile sale cu agenţi FBI şi CIA că toţi răspundeau afirmativ la întrebarea dacă un astfel de scenariu ar fi plauzibil azi.

În plus, mulţi dintre ei au susţinut în interviuri ulterioare că e posibil ca un agent dublu precum Hanssen să fi fost deja recrutat de ruşi.

„Ce nu realizăm noi este de unde ne luăm de fapt informaţiile pentru a fi cu un pas înainte, pentru a şti ce plănuiesc. Mijlocul prin care facem asta este să convingem oameni din acea ţară să spioneze pentru noi. Aşa merg lucrurile. Dacă însă pierdem oameni din pricina unui agent dublu aflat la noi în ţară, putem să ne luăm adio de la un volum mare de informaţii tocmai într-un moment ca ăsta în care avem nevoie să anticipăm care va fi următoarea mutare a Rusiei”.

Agentul special FBI Jack Thompson, cu o experienţă de 30 de ani în FBI, spune că „nu are niciun motiv” să se îndoiască că nu ar exista un proces de recrutare activ din partea Rusiei în rândurile FBI, CIA şi Departamentului Energiei.

„Pot să afirm că aproape sigur agenţi din cadrul Departamentului Energiei au fost recrutaţi de servicii de informaţii străine”, spune el.

Cât despre Hanssen, Wiehl a descoperit că acesta era motivat atât de bani, cât de un sentiment de grandomanie, căci nutrea dorinţa de a fi un fel de spion strălucit precum James Bond. 

Un om ce purta mereu negru, „cred că voia să aibă impresia că este mai deştept decât toţi ceilalţi şi îi poate păcălii pe nătângii de la FBI. Voia să se simtă superior, să simtă adrenalina, bucuria banilor şi să fie apreciat. Argumentul agenţilor cu care am vorbit este că aceste motivaţii şi acest gen de oameni nu dispar. Nevoia de bani, de  preamărire, suspans” se va regăsi mereu la cineva, spune scriitoarea.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite