SUA fac din nou publice datele privind numărul de focoase nucleare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO SHUTTERSTOCK
FOTO SHUTTERSTOCK

Administraţia Biden a dezvăluit marţi numărul de focoase nucleare deţinut de SUA, după ce administraţia precedentă a clasificat aceste informaţii, transmite AFP.

La 30 septembrie 2020, SUA aveau 3.750 de focoase nucleare active, mai puţin cu doar 72 după ce au modernizat arsenalul nuclear şi au scos din funcţiune 711.

„Statele Unite publică noi informaţii declasificate despre arsenalul nuclear american, pentru a actualiza informaţiile publicate în septembrie 2017.

Transparenţa legată de arsenalele statelor nucleare este importantă pentru eforturile de neproliferare şi dezarmare, în special angajamentele faţă de Tratatul de neproliferare nucleară" (TNP)”, a transmis Departamentul de Stat al SUA într-un comunicat, potrivit Agerpres.

Datele oficiale despre arsenalul american includ focoasele active (operaţionale şi desfăşurate sau rapid implementabile) şi inactive (neoperaţionale şi în depozit), dar nu aşa-numitele focoase "retrase", fiind învechite. În plus, se adaugă aproximativ 2.000 de focoase nucleare care aşteaptă dezmembrarea, scrie Agerpres.

Este cel mai scăzut arsenal din 1965, la apogeul Războiului Rece, când acesta număra 31.255 de focoase.

După ce a retras SUA din acordul de neproliferare cu Iranul şi din Tratatul privind forţele nucleare cu rază medie de acţiune (INF), Trump a lăsat în suspensie şi Tratatul New Start cu Rusia privind o limitare a focoaselor nucleare, care expira în februarie 2021 şi pe care preşedintele american Joe Biden l-a prelungit cu 5 ani.

Acordul limitează la 1.550 numărul de focoase nucleare care pot fi desfăşurate de Moscova şi Washington.

Săptămâna trecută, diplomaţii ruşi şi americani au purtat discuţii cu uşile închise la Geneva pentru a începe negocierile cu privire la succesorul tratatului New Start şi, de asemenea, impunerea unui control asupra armelor convenţionale.

Un oficial american a numit discuţiile „productive”, dar ambele părţi au spus că simplul fapt de a purta aceste discuţii este pozitiv.

Potrivit unui bilanţ din ianuarie 2021 al Institutului Internaţional de Cercetare a Păcii din Stockholm, care include focoasele retrase - neincluse în cifrele Departamentului de Stat - Statele Unite aveau 5.550 de focoase, comparativ cu 6.255, Rusia, 350, China, 225, Marea Britanie şi 290, Franţa.

India, Pakistan, Israel şi Coreea de Nord au împreună aproximativ 460 de focoase nucleare, potrivit institutului.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite