SUA au reunit Echipa Tiger care face planuri de urgenţă în cazul în care Rusia îşi foloseşte cele mai puternice arme, inclusiv nucleare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele SUA, Joe Biden
Preşedintele SUA, Joe Biden

Casa Albă a adunat o echipă de oficiali din securitate pentru a schiţa scenarii cu privire la modul în care Statele Unite şi aliaţii săi ar trebui să răspundă în cazul în care preşedintele rus Vladimir Putin – frustrat de lipsa sa de progres în Ucraina sau hotărât să avertizeze naţiunile occidentale împotriva intervenţiei în război — recurge la arme chimice, biologice sau nucleare.

Echipa Tiger, aşa cum este cunoscută grupul, examinează şi răspunsurile în cazul în care Putin loveşte un stat NATO pentru a ataca convoaiele care aduc arme şi ajutor în Ucraina, potrivit mai multor oficiali implicaţi în proces. Întâlnindu-se de trei ori pe săptămână, în sesiuni clasificate, echipa analizează, de asemenea, răspunsuri în cazul în care Rusia încearcă să extindă războiul la naţiunile vecine, inclusiv Moldova şi Georgia, şi cum să pregătească ţările europene pentru un flux de refugiaţi la o scară nemaivăzută de decenii, scrie New York Times.

Cu doar o lună în urmă, astfel de scenarii păreau doar teoretice. Dar astăzi, de la Casa Albă până la sediul NATO de la Bruxelles, nu mai este exclus faptul că Rusia poate apela la cele mai puternice arme din arsenalul său pentru a scăpa dintr-un impas militar.

Secretarul general al NATO Jens Stoltenberg a subliniat miercuri urgenţa efortului de pregătire, spunând reporterilor pentru prima dată că, chiar dacă ruşii folosesc arme de distrugere în masă doar în interiorul Ucrainei, acestea pot avea „consecinţe grave” pentru oamenii din statele NATO. Părea să spună că norii chimici sau radioactivi ar putea trece graniţa. O problemă aflată în discuţie este dacă astfel de daune colaterale ar fi considerate un „atac” asupra NATO în conformitate cu Carta sa, care ar putea necesita un răspuns militar comun.

Actuala echipă a fost stabilită printr-un memoriu semnat de Jake Sullivan, consilierul pentru securitate naţională al lui Biden, pe 28 februarie, la patru zile după începerea invaziei, potrivit oficialilor implicaţi în proces, care au vorbit sub condiţia anonimatului . O altă echipă a funcţionat luni de zile pentru a pregăti guvernul SUA pentru probabilitatea unei invazii ruseşti a Ucrainei.

Acea echipă a jucat un rol central în conceperea sancţiunilor, a mutării de trupe în statele NATO şi înarmarea armatei ucrainene.

Stoltenberg a spus că se aştepta ca „aliaţii să fie de acord să ofere sprijin suplimentar, inclusiv asistenţă şi echipamente pentru securitate cibernetică pentru a ajuta Ucraina să se protejeze împotriva ameninţărilor chimice, biologice, radiologice şi nucleare”.

În timp ce Biden se află în Europa , atât el, cât şi Stoltenberg au avertizat cu privire la dovezi tot mai mari că Rusia se pregăteşte de fapt să folosească arme chimice în Ucraina.
 

Acestea sunt ameninţări cu care Europa nu s-a mai confruntat din timpul Războiului Rece, când NATO avea mai puţini membri, iar Europa de Vest era îngrijorată de un atac sovietic îîn Germania Federală. Dar puţini dintre liderii care se întâlneasc joi la Bruxelles au trebuit vreodată să se ocupe de aceste scenarii – şi mulţi nu au trebuit să se gândească niciodată la descurajarea nucleară sau la efectele detonării armelor nucleare în câmpul de luptă, chiar dacă sunt concepute pentru a fi mai puţin puternice decât cele care au distrus. Hiroshima. 

Senatorul Jack Reed, DR.I., care conduce Comisia pentru Apărare, a declarat miercuri că dacă Putin va folosi o armă de distrugere în masă – chimică, biologică sau nucleară – „ar exista consecinţe”, chiar dacă utilizarea armei ar fi limitată la Ucraina. Reed a spus că radiaţiile provenite de la o armă nucleară, de exemplu, ar putea ajunge într-o ţară vecină NATO şi ar putea fi considerat un atac asupra unui membru NATO.

„Va fi un apel foarte dificil, dar este un apel pe care nu doar preşedintele, ci şi întregul Consiliu NATO va trebui să îl facă”, a spus Reed reporterilor, referindu-se la organul de conducere al Alianţei Occidentale.

„Concluzia este că aceasta este o decizie a NATO”, a spus Reed. „Nu va fi doar decizia preşedintelui. Nu cred că ar dori să ia măsuri unilaterale.”

Ce mai analizează Echipa Tiger

O problemă majoră la care se uită Echipa Tiger este pragul care ar putea determina alianţa să folosească forţa militară în Ucraina. Biden a spus clar că este foarte reticent în a face acest lucru, temându-se că o confruntare directă cu Rusia ar putea escalada conflictul dincolo de control. „Ar fi al treilea război mondial”, a remarcat el recent.

O a doua echipă de oficiali analizează oportunităţile pe termen lung pentru Statele Unite de a-şi îmbunătăţi poziţia geopolitică ca urmare a invaziei lui Putin. În interiorul Casei Albe se consideră că liderul rus a făcut o eroare strategică uriaşă - una care va diminua poziţia Rusiei, va paraliza economia acesteia şi va înstrăina potenţialii aliaţi pentru ani de zile. Dar conflictual este la început, avertizează alţi oficiali, iar această concluzie se poate dovedi prematură.

Preocuparea imediată este ce poate face Putin în continuare – împins de dorinţa de a salva o campanie militară eşuată sau de a-şi restabili acreditările ca forţă de temut.

Oficialii cred că şansele ca Putin să recurgă la detonarea unei arme nucleare sunt mici. Dar fluxul constant de mesaje al Rusiei că are arsenalul pregătit şi că l-ar putea folosi ca răspuns la orice percepe ca fiind o „ameninţare existenţială”, a pus Washingtonul în alertă maximă.

Biden va discuta cu aliaţii „cum să se ocupe de retorica şi comentariile venite din Rusia cu privire la toată această chestiune a potenţialei utilizări a armelor nucleare”, a spus Sullivan reporterilor miercuri.

„Nu am văzut nimic care ne-a făcut să ne ajustăm postura, postura nucleară, dar este ceva despre care va trebui să continuăm să rămânem în strânsă consultare cu aliaţii şi partenerii, precum şi să comunicăm direct ruşilor.”

Mai mulţi oficiali au spus că Pentagonul şi Casa Albă au avut o oarecare tensiune cu privire la cât de multe detalii este dispus să împărtăşească Departamentul Apărării cu privire la planificarea sa extrem de secretă de război – în special în ceea ce priveşte răspunsurile la orice utilizare a armelor nucleare – chiar şi în cadrul secret al echipei Tiger. (Termenul a fost folosit de mulţi ani pentru a descrie un grup operativ de urgenţă din cadrul Consiliului Naţional de Securitate.)

Un oficial american a spus că Biden a rămas neclintit cu privire la menţinerea forţelor americane în afara Ucrainei. Dar oficialul a spus că administraţia crede că ar fi greşit să nu examineze îndeaproape pragurile, dacă există, sub care preşedintele s-ar răzgândi sau să fie pregătit să facă faţă consecinţelor utilizării armelor de distrugere în masă.

Un înalt oficial al administraţiei a spus că orice utilizare a unei „mici” bombe nucleare tactice de către Rusia – chiar şi în interiorul Ucrainei şi care nu este îndreptată către un membru NATO – ar însemna că „toate deciziile sunt oprite” pentru ca Statele Unite şi NATO să rămână în afara războiului. Dar oficialul a refuzat să prezinte răspunsurile aflate în discuţie.

Acesta a spus că serviciile de informaţii americane şi NATO nu au văzut nicio activitate din partea oficialilor militari ruşi care să sugereze pregătiri pentru utilizarea unei arme nucleare. Dar el a spus că în timpul discuţiilor interne, oficialii administraţiei au cerut prudenţă, pentru că este mai mult în joc decât doar Ucraina.

Dacă Putin ar lovi în mod intenţionat o ţară NATO, nu numai că ar aduce forţa alianţei militare asupra Rusiei, ci şi probabil că se va găsi în faţa trupelor NATO în interiorul Ucrainei. 

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite