SUA au eliberat doi prizonieri din închisoarea Guantanamo Bay

0
Publicat:
Ultima actualizare:
guantanamo foto reuters

Doi algerieni au fost eliberaţi în secret săptămâna aceasta de la închisoarea americană din Guantanamo Bay, unde au fost închişi mai mult de zece ani. Cei doi au ajuns în ţările de origine unde au fost reţinuţi de autorităţile locale pentru a fi interogaţi.

Eliberarea celor doi deţinuţi, prima de acest fel de aproape un an, a venit ca urmare a presiunii puse de preşedintele Barack Obama, care a promis în ambele sale campanii electorale că va depune eforturi pentru a închide controversata închisoare americană de pe teritoriul Cubei.  Cu toate acestea, iniţiativa lui s-a lovit în repetate rânduri de opoziţia republicanilor.

Cei doi bărbaţi, identificaţi de autorităţile americane drept Nabil Hadjarab şi Mutia Sadiq Ahmad Sayyab, au ajuns miercuri seara în Nigeria, iar pregătirile pentru eliberarea lor au fost realizate în secret. Pentagonul a transmis că numărul total al deţinuţilor la Guantanamo este în prezent de 164 de bărbaţi, relatează agenţia de ştiri Associated Press.

Ambii algerieni au luat parte la protestul celor 120 de deţinuţi care vor să atragă atenţia lumii asupra condiţiei incerte din spatele gratiilor.  Dintre cei 164 de deţinuţi încă închişi la Guantanamo, 46 sunt în „detenţie nelimitată“, o formă de statut de prizonieri de război care nu pot fi inculpaţi, din lipsă de probe, însă nici eliberaţi din cauza pericolului pe care îl reprezintă pentru SUA. Aceştia au intrat în greva foamei acum mai bine de şase luni, 44 dintre ei fiind hrăniţi cu forţa.

Până la punerea în libertate a celor doi algerieni de miercuri, niciun prizonier nu a mai părăsit închisoarea Guantanamo din septembrie 2012.

În prezent mai sunt 90 de prizonieri care au permisiunea de eliberare sau de transfer, dar sunt blocaţi la Guantanamo din cauza procedurilor de securitate.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite