SUA ar putea să intre pe mâinile unui dictator de dreapta până în 2030, avertizează un profesor canadian

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Posibila reîntoarcere la Casa Albă a lui Donald Trump dă fiori unora
Posibila reîntoarcere la Casa Albă a lui Donald Trump dă fiori unora

SUA ar putea fi sub o dictatură de dreapta până în 2030, a avertizat un profesor canadian de ştiinţe politice, îndemnând ţara sa să se protejeze împotriva „prăbuşirii democraţiei americane”.

Ca în toate mişcările fasciste, forţele contemporane şi-au găsit un lider popular neconstrâns de regulile democraţiei, de data aceasta în figura lui Donald Trump. „Nu trebuie să respingem aceste posibilităţi doar pentru că par ridicole sau prea oribile de imaginat” , a scris Thomas Homer-Dixon, director fondator al Institutului Cascade de la Royal Roads University, în Globe and Mail . „În 2014, sugestia că Donald Trump ar deveni preşedinte i-ar fi părut absurdă aproape tuturor. Dar astăzi trăim într-o lume în care absurdul devine în mod regulat real şi oribilul banal.

Mesajul lui Homer-Dixon a fost clar: „Până în 2025, democraţia americană s-ar putea prăbuşi, provocând instabilitate politică internă extremă, inclusiv violenţă civilă pe scară largă. Până în 2030, dacă nu mai devreme, ţara ar putea fi guvernată de o dictatură de dreapta.”

Autorul a evidenţiat eventualităţi centrate pe o întoarcere a lui Trump la Casa Albă în 2024, incluzând şi posibile state americane conduse de republicani care să refuze să accepte o victorie democrată.

Trump, a avertizat el, „va avea doar două obiective, justificarea şi răzbunarea” minciunii conform căreia înfrângerea sa din 2020 de către Joe Biden a fost rezultatul fraudei electorale.

„O furtună teribilă vine din sud, iar Canada este îngrozitor de nepregătită. În ultimul an, ne-am îndreptat atenţia spre interior, distraşi de provocările Covid-19, de reconciliere şi de efectele accelerate ale schimbărilor climatice.

„Dar acum trebuie să ne concentrăm asupra problemei urgente a ceea ce trebuie să facem cu privire la probabila destrămare a democraţiei în Statele Unite. Trebuie să începem prin a recunoaşte pe deplin amploarea pericolului. Dacă Trump este reales, chiar şi în scenariile mai optimiste riscurile economice şi politice pentru ţara noastră vor fi nenumărate.”

„În scenariile mai puţin optimiste, riscurile pentru ţara noastră în efectul lor cumulativ ar putea fi cu uşurinţă existenţiale, mult mai mari decât oricare altele din istoria federaţiei noastre. Ce se întâmplă, de exemplu, dacă în ţara noastră sosesc refugiaţi politici de rang înalt care fug de persecuţie şi regimul american îi cere înapoi. Ne conformăm?”

Trump, a spus el, „şi o mulţime de acoliţi şi aspiranţi, cum ar fi Tucker Carlson de la Fox [News] şi reprezentantul Georgiei, Marjorie Taylor Greene ”, au transformat partidul republican „într- un cult al personalităţii aproape fascist, care este un instrument perfect pentru distrugerea democraţie".

Mai rău, a spus el, Trump „ar putea fi doar un act de încălzire”. „Revenit în funcţie, el va fi mingea de distrugere care dărâmă democraţia, dar procesul va produce o ruină politică şi socială”, a spus Homer-Dixon.

SUA



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite