Ucraina va primi 1,2 miliarde de euro de la Uniunea Europeană

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Shutterstock
FOTO: Shutterstock

Deputaţii europeni au aprobat miercuri seară un nou sprijin financiar al UE pentru Ucraina, în valoare de 1,2 miliarde de euro, pentru a ajuta această ţară aflată sub ameninţarea unui nou conflict cu Rusia, relatează AFP.

Acest împrumut pe 12 luni alocat în două tranşe a fost propus de Comisia Europeană la sfârşitul lunii ianuarie şi aprobat vineri de statele membre UE. Împrumutul „oferă un sprijin rapid într-o situaţie de criză acută şi întăreşte rezilienţa ţării”, indică textul adoptat de Parlamentul European, potrivit Agerpres. 

Jumătate din sumă va fi acordată imediat, dacă sunt îndeplinite anumite condiţii. Ucraina trebuie să demonstreze progrese în punerea în aplicare a unui program macroeconomic stabilit de Fondul Monetar Internaţional (FMI), precum şi garanţii în ceea ce priveşte statul de drept.

Eurodeputaţii au dat undă verde în cadrul unei proceduri de urgenţă, cu 598 de voturi pentru, 55 împotrivă şi 41 de abţineri.

Rusia a anunţat în ultimele zile că a început o retragere a unora dintre trupele şi echipamentele militare din apropierea Ucrainei şi din peninsula Crimeea. Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat miercuri că nu este convins că ameninţarea unei invazii ruse a Ucrainei s-a diminuat şi şi-a exprimat speranţa că vor fi continuate dialogurile la nivel diplomatic.

EuropaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite