SUA a recuperat o parte a răscumpărării plătite hackerilor din Rusia de către Colonial Pipeline

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Colonial Pipeline / FOTO EPA-EFE
Colonial Pipeline / FOTO EPA-EFE

Autorităţile americane au anunţat luni că au recuperat 2,3 milioane de dolari din răscumpărarea plătită unor hackeri de către grupul Colonial Pipeline după un atac cibernetic care i-a paralizat luna trecută reţeaua de oleoducte

„Departamentul Justiţiei a localizat şi a recuperat majoritatea răscumpărării pe care Colonial a plătit-o DarkSide luna trecută", a declarat procurorul general adjunct al SUA, Lisa Monaco.

La începutul lunii mai, grupul de hackeri despre care SUA spune că ar avea sediul în Rusia, au profitat de o breşă în securitatea reţelelor grupului Colonial, care transportă 45% din carburanţii consumaţi pe coasta de est a Statelor Unite.

Mai exact, hackeri au folosit un „ransomware”, un program care criptează sistemele informatice şi solicită răscumpărare pentru a le debloca. Colonial a fost forţat să-şi suspende operaţiunile de-a lungul celor aproximativ 8.800 de kilometri de oleoducte care merg din Texas până în apropiere de New York.

Pentru a relua distribuirea benzinei cât mai repede posibil, directorul general al Colonial Pipeline, Joseph Blount, a autorizat plata unei răscumpărări în criptomonede, pentru o sumă estimată la 4,4 milioane de dolari.

Înarmaţi cu un mandat semnat de un judecător din California, anchetatorii au reuşit să confişte luni 63,7 bitcoin. Aceştia fuseseră transferaţi la o adresă specifică pentru care FBI avea „cheia privată”, echivalentul unei parole, a declarat Departamentul Justiţiei într-un comunicat.

Având în vedere faptul că valoarea criptomonedei s-a prăbuşit recent, suma recuperată este de doar 2,3 milioane de dolari.

Operaţiunea de recuperea a criptomonedelor de la grupul de hackeri este prima realizată de o echipa operativă specială responsabilă de contracararea ameninţărilor de tip „ransomware”. Aceasta a fost instituită de către administraţia Biden şi reflectă o abordare tot mai dură în contracararea acestor ameninţări, responsabile luna trecută de atacarea mai multor industrii critice din mai multe ţări.

SUA



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite