Statele Unite intră într-o săptămână fierbinte înainte de învestirea lui Trump: marşuri şi diverse forme de protest încep astăzi la Washington şi în alte oraşe

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O săptămână de manifestaţii înainte de ceremonia de învestire a lui Donald Trump în funcţia de preşedinte începe sâmbătă printr-un marş la Washington în semn de protest faţă de comentariile polemice ale următorului lider de la Casa Albă la adresa musulmanilor, mexicanilor şi altor minorităţi din Statele Unite.

Marşul, condus de reverendul Al Sharpton, cunoscut pentru angajamentul său în favoarea drepturilor civile, va avea punctul culminant la monumentul ridicat în memoria lui Martin Luther King, situat la trei kilometri de treptele Capitoliului, unde Donald Trump va depune jurământul şi va deveni cel de-al 45-lea preşedinte al Statelor Unite.

Organizatorii aşteaptă 25.000 de persoane la această acţiune de protest.

Comentariile polemice ale lui Trump la adresa migranţilor şi femeilor şi promisiunile de aborga reforma sănătăţii, emblematică pentru moştenirea Obama, a provocat furie în rândurile multor americani de pe stânga eşichierului politic.

Aproximativ 30 de grupuri, practic toate anti-Trump, au obţinut autorizaţii de protest pentru săptâmâna dinaintea învestirii excentricului miliardar din New York.

Demonstraţii sunt programate pe tot teritoriul Statelor Unite, însă punctul central al furiei anti-Trump se va afla în capitala Washington.

La 20 ianuarie, sute de mii de persoane sunt aşteptate la Washington, unele pentru a asista la ceremonia de învestire, alte pentru a o perturba.

În total, 28.000 de membri ai forţelor de securitate urmează să fie mobilizaţi la Washington pentru a asigura ordinea publică.

Evenimentul cel mai important va fi Marşul Femeilor, programat să aibă loc sâmbăta viitoare la Washington, în prima zi a mandatului de preşedinte al lui Donald Trump.

Totul a început cu o simplă postare pe Facebook, în Hawaii, a avocatei pensionare Teresa Shook, către aproximativ 40 dintre prietenii ei, transmite agenţia de presă AFP, citată de news.ro.

Vorba s-a răspândit repede şi astfel a apărut grupul pe Facebook pro-Clinton Pantsuit Nation, care are aproximativ patru milioane de membri.

Marşul va începe la ora locală 10.00 (17.00, ora României) şi va fi susţinut de participanţi de prim-plan ca Katy Perry, Julianne Moore, Cher şi Scarlett Johansson.

„Oameni de toate genurile, vârstele, rasele, culturile, afilierile politice şi mediile“ sunt aşteptaţi la protest pentru a cere drepturi pentru imigranţi şi acces la avort, potrivit organizatorilor.

Zeci de organizaţii progresiste susţin evenimentul şi este aşteptată o prezenţă puternică a afroamericanilor.

Trump se poate aştepta să vadă multe pancarte care să-i amintească unele dintre interacţiunile sale dubioase cu femei, inclusiv acuzaţii de agresiune sexuală, declaraţii sexiste şi umilirea unei prezentatoare TV pentru că s-a îngrăşat.

Aproximativ 190.000 de persoane au anunţat pe Facebook că vor participa la marş. Alte 250.000 de persoane se declară interesate.

Organizatorii mizează pe prezenţa a 200.000 de persoane.

Aproximativ 300 de „marşuri surori“ sunt anunţate în Statele Unite - la New York, Boston, Los Angeles şi Seattle - şi în lume.

În afară de mitingurile tradiţionale, între alte proteste plănuite la nivel naţional se află concursuri de poezii critice, iar o „Art Strike“ („Grevă a artei“) îndeamnă muzeele să-şi închidă porţile pe 20 ianuarie pentru a „combate normalizarea trumpismului“.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite