Statele Unite au interceptat comunicaţii între armata lui Bashar al-Assad şi experţi în arme chimice despre pregătirile pentru atacul cu gaz sarin

0
0
Copil care primeste ingrijiri dupa un atac chimic in Siria FOTO AFP
Copil care primeste ingrijiri dupa un atac chimic in Siria FOTO AFP

Pentagonul şi serviciile americane de informaţii au interceptat discuţii între membri de rang înalt ai armatei preşedintelui sirian Bashar al-Assad şi experţi în arme chimice despre pregătirea atacului cu gaz sarin de săptămâna trecută, a dezvăluit un oficial de rang înalt pentru pentru CNN, relatează news.ro.

Decodarea acestor interceptări a fost făcută după atacul chimic de la Khan Sheykhoun, un fief rebel din provincia Idlib (nord-vest), soldat cu 86 de moţri, inclusiv copii. 

Potrivit autorităţilor americane, aceste comunicaţii confirmă că regimul Bashar al-Assad este responsabil de producerea ultimului atac chimic din Siriai. 

Statele Unite nu au avut informaţii despre atac înainte de comiterea acestuia, întrucât cantitatea de informaţii colectate pe teren este destul mare şi necesită timp pentru a fi decodată în vederea unei analize clare, precizează oficialul american, sub acoperirea anonimatului, pentru CNN.

În acelaşi timp, nimic din aceste informaţii nu sugerează că Rusia ar putea fi la rândul ei implicată, fie prin militari, fie prin membri ai serviciilor secrete, în atacul chimic de la Khan Sheykhoun.

Chiar dacă ar exista dovezi clare ale complicităţii ruse, nu se ştie dacă Pentagonul sau Casa Albă le-ar face publice, a mai spus oficialul american.

Atât preşedintele rus Vladimir Putin, cât şi aliatul său sirian Bashar al-Assad au negat implicarea lor în atacul chimic din provincia Idlib.

Potrivit lui Putin, atacul de la Khan Sheykhoun fie este o provocare a părţii rebele, fie o inducere în eroare a armatei regimului de la Damasc, care ar fi atacat un depozit în care rebelii asundeau arme chimice.

Mai multe - SUA

Ultimele știri

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite