Rusia s-a opus unei rezoluţii în Consiliul de Securitate al ONU de condamnare a regimului Assad pentru atacul cu arme chimice

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Rusia a blocat o nouă rezoluţie a Consiliului de Securitate al ONU înaintată de puterile Occidentale prin care era condamnat atacul cu gaz chimic de săptămâna trecută şi îl obliga pe preşedintele Bashar al-Assad să coopereze cu ancheta internaţională în acest incident, informează Reuters.

A fost cea de-a opta oară când Rusia a făcut uz de dreptul său de veto în cadrul Consiliului de Securitate pentru a proteja regimul preşedintelui sirian.

Prin acest ultim veto, Rusia a blocat propunerea unei rezoluţii, ce avea susţinerea Statelor Unite, Marea Britanie şi Franţa, prin care era denunţat atacul cu arme chimice condus asupra oraşului Khan Sheikhoun şi prin care i se cerea guvernului Assad să ofere acces echipelor de investigaţie la locul incidentului şi arice altă informaţie necesară aflării autorilor acestui atac.

Ambasadorul Statelor Unite la ONU, Nikki Haley, a cerut Moscovei să renunţe în a-l mai susţine pe preşedintele Assad, adăugând că Statele Unite sunt gata să coopereze cu Rusia pentru găsirea unei soluţii politice în Siria.

„Încă o dată Rusia a ales să se alieze cu Bashar al-Assad, chiar dacă restul statelor lumii, inclusiv statele arabe, s-a unit în a condamna un asemenea regim criminal.”

„Către Assad şi guvernului Siriei: nu mai aveţi niciun prieten în lume ca urmare a acţiunilo voastre. Statele Unite vă urmăresc acţiunile îndeaproape. Zilele aroganţei dumneavoastră şi a lipsei de respect pentru umanitate s-au terminat. Scuzele voastre nu vor mai fi ascultate. Vă sugerez să priviţi acest vot cu mare atenţie şi să recepţionaţi semnalul de alarmă”, a declarat Dna. Haley în faţa celor 15 membrii ai consiliului.

Reprezentantul Marii Britanii, Matthew Rycroft, a criticat dur, la rândul său, regimul Assad şi Rusia.

„Acest vot de veto din partea Rusiei este şi mai regretabil, dat fiind faptul că Rusia a fost arhitectul acordului din 2013 de dezarmare a programului de arme chimice al Siriei, o iniţiativă ce a eşuat, după cum se poate observa. Acum Rusia nu mai poate susţine că se opune utilizării armelor chimice. Rusia a văzut pozele pe care le-am văzut cu toţii în această sală în urmă cu câteva zile. Cum poate cineva să privească feţele acestor copii nevinovaţi şi să se opună unei rezoluţii ce condamnă uciderea lor?”, a sunat intervenţia Dl. Rycroft.

„Dacă regimul este nevinovat, aşa cum sugerează Rusia, informaţia cerută de această rezoluţie le-ar da dreptate”, a completat aceasta.

Vladimir Safronkov, adjunctul trimisului Rusiei la ONU, a declarat că rezoluţia atribuie vina pentru atac înaintea existenţei unei investigaţii independente.

„Sunt uimit că acasta a fost concluzia la care s-a ajuns. Nimeni nu a cercetat încă locul acestui atac. De unde ştiţi acest lucru?”, a afirmat Dl. Safronkov.

Acesta a adăugat că atacul Statelor Unite asupra bazei aeriene „a fost condus prin încălcarea normelor internaţionale”.

În ceea ce priveşte China, aceasta a ales să se abţină în votul asupra acestui draft, o schimbare de politică pe care oficialii americani s-au grăbit să o atribuie bunei relaţii întemeiate între preşedintele Trump şi omologul său chinez, Xi Jinping, în urma summit-ului din Florida ce a avut loc zilele trecute.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite