Senatul american validează un acord asupra bugetului, evitând în acest mod paralizarea administrației federale

0
Publicat:

Senatorii americani au validat un acord asupra bugetului, evitând în acest mod paralizarea parțială a administrației federale și făcând posibil progresul în vederea finalizării bugetului pentru anul 2024, după luni de disensiuni, notează AFP, scrie Agerpres.

Casa Albă FOTO: Shutterstock
Casa Albă FOTO: Shutterstock

Pachetul de 467,5 miliarde de dolari a fost aprobat de ambele părți, în pofida dezacordului dintre mai mulți republicani cu privire la anumite cheltuieli.

Acordul, care are ca obiectiv jumătate din cele 12 legi care urmează a fi adoptate pentru anul 2024, permite unei întregi serii de agenţii şi ministere (agricultură, comerţ, justiţie, ştiinţă, mediu, locuinţe şi transport) să continue funcţionarea până la încheierea exerciţiului financiar, pe 30 septembrie. Fără acest acord de ultimă oră, activitatea acestora ar fi fost blocată în ceea ce Statele Unite numesc „închidere/shutdown”.

Șeful democrat al Senatului, Chuck Schumer, a salutat un „pas mare” în direcția adoptării unui buget complet pentru întreg anul.

Proiectul de lege fusese deja adoptat miercuri de Camera Reprezentanţilor, etapa cea mai critică, deoarece aleşii din facţiunea cea mai de dreapta a republicanilor, apropiaţi de Donald Trump, au reuşit până la acel moment să blocheze procesul.

Conservatorii au considerat multe cheltuieli excesive, citând, de exemplu, un milion de dolari pentru realizarea unui centru de justiţie ecologică în New York, patru milioane de dolari pentru o promenadă pe malul apei în New Jersey şi 3,5 milioane de dolari pentru o paradă de Ziua Recunoştinţei în Michigan.

„Contribuabilii americani nu ar trebui folosiţi ca o puşculiţă politică”, a declarat senatorul republican din Florida Rick Scott.

Pachetul include, de asemenea, reduceri de buget de până la 10% pentru anumite agenţii federale care reprezintă un punct de interes pentru republicani, precum FBI sau Agenţia pentru Protecţia Mediului (EPA). Bugetul „impune reduceri drastice” în cazul acestor agenţii,„care, sub administraţia Biden, ne-au ameninţat libertăţile şi economia”, a spus preşedintele republican al Camerei Reprezentanţilor, Mike Johnson.

Cealaltă jumătate a bugetului, care include domenii sensibile, precum armata sau securitatea frontierelor, a fost amânată pentru un al doilea pachet, care urmează să ajungă pe masa biroul preşedintelui Joe Biden până pe 22 martie.

Până acum s-a evitat o paralizie bugetară, dar de fiecare dată în ultimul moment. Pentru a compensa lipsa unui acord asupra unui buget anual, Congresul a trebuit să opereze printr-o serie de mini-legi pentru a prelungi bugetul cu câteva zile, săptămâni sau chiar luni.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite