Secret Service, „serviciul de tot râsul“ de la Washington

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Agenţi USSS, ironizaţi în show-urile de televiziune din Statele Unite
Agenţi USSS, ironizaţi în show-urile de televiziune din Statele Unite

Serviciul de elită însărcinat cu protecţia preşedintelui Statelor Unite, Secret Service (USSS), a devenit subiect de glume în Statele Unite, după ce, Julia Pierson, directoarea Secret Service, a demisionat săptămâna aceasta, în urma unor serii de incidente scandaloase legate de securitateala Casa Albă.

Odată cu demisia Juliei Pierson de săptămâna aceasta, Secret Service pare să-şi fi pierdut nu doar directoarea care era în fruntea serviciului de elită de 30 de ani, dar şi credibilitatea, relatează AFP, citat de Mediafax.

De la bărbaţii în costume imecabile, ochelari negri şi feţe impasibile - imagini care des rulau în filmele americane - agenţii USSS s-au ales, în ultima vreme, în urma scandalurilor în care au fost implicaţi, cu o imagine mai mult şifonată.

Cum a putut un bărbat înarmat cu un cuţit să escaladeze grilajul care înconjoară peluzele Casei Albe, să parcurgă câteva zeci de metri fugind, să intre pe intrarea principală şi să traverseze mai multe încăperi pentru ca să fie arestat, într-un final, într-un salon de recepţie? Pentru acest incident, Julia Pierson a plătit cu funcţia pe care o ocupa de 30 de ani. Pe 1 octombrie, Pierson şi-a dat demisia, recunoscând existenţa unor breşe „inacceptabile“ în cadrul serviciului prezidenţial de pază şi protecţie.

Paznic înarmat, în lift cu Barack Obama
Un alt incident, dezvăluit de presa americană, a făcut furori. Un paznic cu un cazier judiciar încărcat, care purta asupra lui o armă, încălcând protocoalele prezidenţiale de securitate, era prezent în acelaşi ascensor cu Barack Obama în cursul vizitei şefului statului la Centrele americane pentru Controlul şi Prevenţia Bolilor (CDC), la Atlanta.

Astfel de incidente, eşecurile agenţilor, inclusiv performanţa slabă în Congres a şefei lor au fost subiect de glume şi ironizate de show-urile de seară ale televiziunilor din Statele Unite.

Veveriţele, „mult mai active decât Secret Service
De pildă, Jon Stewart a spus într-una dintre seri, la Daily Show (Comedy Central) că „Disfuncţionalităţile Secret Service sunt de aşa natură încât acestea au fost nevoite să apeleze la Congres pentru a găsi soluţii!“, referindu-se la paralizia cronică de pe Capitol Hill.

În Late Show (CBS), David Letterman a amintit că se apropie toamna de Coasta de Est a Statelor Unite: veveriţele, în căutare de hrană, au început să se înghesuie pe peluzele Casei Albe, a subliniat el, adăugând că, astfel, sunt „mult mai active decât Secret Service“.

 „Uşa este întotdeauna deschisă“
Casa Albă riscă să-i ducă dorul Juliei Pierson, care lucra în cadrul serviciului de elită din 1984, a recunoscut Jimmy Fallon în „Tonight Show“ (NBC). „Dar, cunoscând Secret Service, ea poate să revină când vrea“, a ironizat el. „Uşa este, literalmente, deschisă întotdeauna".

În opinia lui Jeffrey Robinson, co-autor al unei cărţi despre Secret Service, împreună cu agentul Joseph Petro („Standing Next to History“), această bătaie de joc este greu de înghiţit pentru bărbaţii şi femeile care îşi petrec ziua şi noaptea protejându-l pe preşedinte şi pe membrii familiei sale. „Moralul este la cel mai scăzut nivel. Gradaţii i-au lăsat baltă şi nu au ştiut să menţină motivaţia necesară“, a declarat el.

După demisia lui Pierson, Joseph Clancy, care s-a retras din Secret Service şi care a fost însărcinat în mod direct cu protecţia lui Obama, a fost desemnat să asigure interimatul.

Unii critici consideră că absenţa reformelor de fond este legată de transferul acestui serviciu, iniţial aflat sub umbrela Trezoreriei, în cadrul imensului Departament al Securităţii Interne (DHS).

Postaţi pe acoperişul Casei Albe, în faţa gardului, în mijlocul a mii de turişti, sau în partea din spate a avionului prezidenţial Air Force One, agenţii sunt omniprezenţi în jurul preşedintelui. Dar sarcina lor nu se opreşte aici. Ei sunt responsabili de securitatea şi viaţa foştilor preşedinţi şi vicepreşedinţi, a soţiilor şi copiilor lor ori a şefilor de stat şi de Guvern străini aflaţi în vizită.

image
SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite