Un restaurant din Spania oferă soluţii pentru şomeri: mâncare gratis în schimbul orelor de muncă voluntară

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cetăţenii din Spania care nu îşi permit să ia masa în oraş au şansa la o alternativă inedită, care înlocuieşte plata consumului şi vine în sprijinul şomerilor. Un restaurant spaniol oferă clienţilor o masă în schimbul unei ore de muncă, scutindu-i pe cei care îi trec pragul să  mai plătească bani.

Fiind o iniţiativă care a mai fost folosită în alte ţări afectate de recesiune, restaurantul La Troboda din Catalunia se adresează în mod special şomerilor care nu şi-au găsit o slujbă de mult timp şi care trăiesc la limita subzistenţei.

În schimbul unei mese pentru care nu trebuie să plătească bani, clienţii îşi pot achita achita nota muncind timp de oră şi îndeplinind diferite activităţi pentru restaurant: servire, curăţenie sau spălare vase, potrivit site-ului de ştiri euronews.com.

Julia Gonzales este unul dintre beneficiarii acestui program, un client fidel. Aceasta a lucrat în urmă cu doi ani ca femeie de serviciu, însă de atunci nu a mai găsit alt loc de muncă. După ce îşi termină desertul, femeia se duce mulţumită către bucătărie, pentru a-şi pune şorţul şi pentru a ajuta.

Cred că este minunat. Îmi place. De când vin aici mă simt mai optimistă. Mi-am făcut mulţi prieteni. Suntem uniţi şi ne încurajăm unul pe celălalt. Este o oportunitate unică”, a spus Gonzales jurnaliştilor.

Restaurantul face parte dintr-o organizaţie socială; jumătate dintre mesele servite clienţilor sunt rezultatul unui program de schimb de lucru, o asociere în participare cu alte 30 de organizaţii de caritate şi alături de consiliul oraşului.

„Cantinele cu mâncare gratuită trebuie să joace un rol social, iar programul acestui restaurant este diferit. Sarcinile sunt complementare.  Totul are scopul de a ajuta oamenii să îşi recapete şi să îşi consolideze încrederea de sine, pentru oamenii care vor să îşi îmbunătăţească vieţile”, a declarat Xavier Casas, managerul restaurantului La Troboda.

Acesta a estimat că se vor efectua peste 15.000 de ore de muncă voluntară până la finalul primului an de implementare a proiectului. Aproximativ un sfert din planul de buget este furnizat de clienţii care plătesc în bani.

Sistemul de schimb de lucru este gândit astfel încât să devină o metodă alternativă de a contribui la economia Spaniei şi pentru a veni în ajutorul şomerilor pe termen lung. În primul trimestru al anului 2013, numărul total al şomerilor era de aproximativ 6,2 de milioane de oameni. Mai mult de jumătate din aceştia nu au reuşit să obţină nicio slujbă de peste un an.

 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite