Fiscul american a dat presei documente confidenţiale ale grupărilor politice în timpul campaniei pentru prezidenţiale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
IRS a demarat anchete pe criterii politice în 2012, în timpul cursei pentru prezidenţialele din noiembrie. FOTO: Reuters
IRS a demarat anchete pe criterii politice în 2012, în timpul cursei pentru prezidenţialele din noiembrie. FOTO: Reuters

Internal Revenue Service (IRS, Fiscul american) nu doar că a pornit anchete pe criterii politice, dar a şi furnizat presei documente confidenţiale ale grupărilor politice pe care le avea în vizor. În 2012, în plină cursă electorală pentru prezidenţialele din noiembrie, IRS a dat publicităţii nu mai puţin de nouă cereri cu caracter confidenţial primite, toate înaintate de grupări politice conservatoare.

Acum, chiar jurnaliştii propublica.org, organizaţia media care a primit documentele de la Fisc au publicat un articol în care povestesc cum, în noiembrie 2012, cu puţin timp înainte de alegeri, au primit 31 de cereri primite de Fisc de la diverse organizaţii. 

Documentele veneau ca răspuns la o solicitare trimisă de jurnalişti pentru 67 de grupuri politice care ceruseră deduceri fiscale. Dintre cele 31 de documente primite, nouă erau marcate ca fiind încă neaprobate. Asta înseamnă că solicitările încă erau procesate de Fisc, prin urmare nu puteau fi date publicităţii. 

Grupurile de lobby se angajau să nu facă politică

Atunci, jurnaliştii au decis să publice şase dintre aceste cereri, considerând că ele servesc interesului public. Materialele publicate atunci de propublica.org arătau că grupări politice conservatoare îşi luau angajamentul, în actele trimise Fiscului, că nu se vor implica în politică, deşi până la urmă au acţionat ca grupuri de lobby. Tema sponsorilor din spatele acestor organizaţii conservatoare, majoritatea aparţinând mişcării Tea Party. 

Scandalul legat de transformarea Fiscului în instrument politic folosit în campanie a izbucnit în urma mai multor plângeri formulate de membrii mai multor grupări conservatoare, care susţin că au fost luaţi în vizor şi anchetaţi în mod inadecvat doar din cauza culorii politice. Potrivit dosarului de anchetă, cel puţin un oficial înalt din cadrul IRS ştia de faptul că instituţia demarează investigaţii pe criterii politice. 

Tea Party este o mişcare conservatoare care promovează respectarea „la literă” a Constituţiei americane, luându-şi numele după faimoasa „partidă de ceai” de la Boston. Atunci, un grup de republicani numiţii „Fiii Libertăţii” au aruncat în mare întreaga încărcătură de ceai de la bordul unui vapor ca formă de protest faţă de colonialismul britanic – Imperiul Britanic perpecea un impozit simbolic asupra comerţului cu ceai pentru a-şi demonstra suzeranitatea asupra americanilor. Grupările politice de sub această umbrelă au fost numite de unii democraţi echivalentul talibanilor în SUA din cauza părerilor extremiste faţă de subiecte precum cheltuielile bugetare, deficit şi datorie publică. 

Barack Obama a anunţat demiterea şefului interimar al Fiscului american

SUA

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite