Sandy în cifre: recordurile doborâte de ciclonul care a măturat coasta de est a SUA

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vedere asupra pagubelor lăsate de Sandy în New Jersey FOTO Reuters
Vedere asupra pagubelor lăsate de Sandy în New Jersey FOTO Reuters

Ciclonul Sandy, descris de Michael Bloomberg, primarul oraşului New York, ca fiind „o furtună de proporţii fără precedent“, nu va bate recordul pentru cele mai mari pagube sau pierderi de vieţi omeneşti. Totuşi, primarul a scris marţi pe profilul său de Twitter că Sandy „este cea mai gravă furtună care s-a abătut vreodată asupra oraşul New York“, scrie CNN.

Uraganul devenit ciclon a înregistrat câteva recorduri când a lovit coasta de est a Statelor Unite.

Mai puternic ca niciodată

Un lucru constatat de meteorologi este că atunci când presiunea atmosferică este mai scăzută, cu atât furtuna este mai puternică. Luni după-amiază presiunea atmosferică era de 940 de milibari în centrul furtunii, cel mai scăzut nivel înregistrat în Carolina de Nord în timpul unei furtuni din Oceanul Atlantic. Recordul precedent era de 946 de milibari şi s-a înregistrat în anul 1938 în timpul uraganului „Long Island Express“.

Creşterea nivelului apei

Puterea furtunii şi unghiul din care a lovit au dus la creşterea nivelului apei la cote record în oraşul New York. Luni seara nivelul apei în parcul Battery avea patru metri, depăşind vechiul record de trei metri înregistrat în anul 1960 în timpul uraganului Donna.

Luni, în portul din New York înălţimea valurilor a atins 10 metri, cu doi metri mai mult decât nivelul atins în timpul uraganului Irene.

Suprafaţă mai mare decât multe ţări din lume

În timp ce Sandy se apropia de partea nord-estică, meteorologii au spus că în cazul în care uraganul ar fi fost o ţară s-ar situa pe locul 20 în lume ca mărime.

Chiar dacă vânturile care au însoţit ciclonul s-au extins pe o suprafaţă de până la 930 de kilometri, Sandy a fost a doua cea mai mare furtună atlantică, după uraganul Olga din 2011, când vânturile s-au extins pe o suprafaţă de 965 de kilometri.

Milioane de oameni în beznă

pagube furtuni

Sandy a lăsat fără electricitate un număr record de oameni din nord-estul Statelor Unite ale Americii: 7,5 milioane de întreprinderi şi gospodării din 15 state nu aveau electricitate marţi dimineaţă.

Guvernatorul statului New Jersey, Chris Christie, a anunţat marţi că 2,4 milioane de gospodării n-au avut electricitate, cifră de două ori mai mare decât în timpul uraganului Irene de anul trecut.

„Aceasta este cea mai mare pană de curent cauzată de o furtună“, a scris în ziua de marţi pe Twitter John Miksad, vicepreşedintele companiei energetice Con Edison.

Va mai trece ceva timp până când vom şti cu exactitate ce pagube a provocat Sandy, dar primele estimări, de 10-20 de miliarde de dolari, o situează printre cele mai costisitoare furtuni.

Daunele furtunii Sandy nu se apropie de pagubele de 108 miliarde de dolari înregistrate în statele afectate de uraganul Katrina.

În plus, aplicaţia pentru photo-sharing Instagram a înregistrat luni un nou record : la fiecare zece secunde a fost încarcată o imagine legată de furtună.

SUA



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite