Salman Rushdie este conectat la un ventilator şi şi-ar putea pierde un ochi după ce a fost înjunghiat. Agentul său: „Veştile nu sunt deloc bune” VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO EPA-EFE
FOTO EPA-EFE

Scriitorul Salman Rushdie, care s-a născut în India şi care şi-a petrecut mai mulţi ani ascunzându-se după ce Iranul le-a cerut musulmanilor să îl ucidă din cauza scrierilor sale, a fost operat după ce a fost înjunghiat, fiind conectat la un ventilator, şi cel mai probabil îşi va pierde un ochi, potrivit Reuters.

Agresorul a fost identificat de poliţişti, fiind vorba despre un bărbat de 24 de ani din Fairview, New Jersey.

Rushdie a fost înjunghiat în gât şi în tors, vineri, în timp ce era pe scenă la o prelegere în statul New York, fiind dus pe calea aerului la spital, a anunţat Poliţia.

După o operaţie care a durat mai multe ore, Rushdie a fost conectat la un ventilator şi nu putea vorbi, vineri seara, după un atac condamnat de scriitori şi politicieni din întreaga lume ca un asalt asupra libertăţii de expresie.

"Veştile nu sunt bune", a transmis, printr-un email, agentul său, Andrew Wylie. "Salman îşi va pierde cel mai probabil un ochi; nervii din braţul său au fost secţionaţi şi ficatul său a fost înjunghiat şi afectat", a spus el.

Rushdie, în vârstă de 75 de ani, era prezentat pentru a vorbi în faţa unui public de câteva sute de persoane despre libertatea artistică la Institutul Chautauqua din vestul statului New York, când un bărbat s-a repezit pe scenă şi s-a aruncat asupra scriitorului, care a trăit cu o recompensă pusă pe capul său de la sfârşitul anilor 1980.

Şocaţi, cei prezenţi au ajutat la îndepărtarea agresorului de pe Rushdie, care căzuse la podea. Un poliţist care asigura securitate la eveniment l-a arestat pe atacator. Poliţia l-a identificat pe suspect ca Hadi Matar, un bărbat de 24 de ani din Fairview, New Jersey, care cumpărase un bilet la eveniment.

"Un bărbat a sărit pe scenă de nu ştiu unde şi părea că a început să îl lovească în piept, lovituri repetate cu pumnul în piept şi gât", a spus Bradley Fisher, care era în public. "Oamenii ţipau şi strigau", a afirmat el.

Un medic aflat în public a ajutat la acordarea de îngrijiri lui Rushdie până la sosirea serviciilor de urgenţă, a spus Poliţia. Moderatorul evenimentului, Henry Reese, a suferit o rană minoră la cap. Poliţia a anunţat că lucra împreună cu investigatorii federali pentru  a stabili motivul, dar nu a descris arma folosită.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite