Rina Amiri, sanvant de origine afgană, emisar special al SUA pentru drepturile femeilor în Afganistan

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Rina Amiri
Rina Amiri

SUA au desemnat un nou emisar special pentru femeile afgane, tinere şi drepturi umane. Secretarul de stat american, Antony Blinken, a anunţat desemnarea Rina Amiri, o savantă americană născută în Afganistan şi consultant pe probleme de afaceri afgane.

"În calitate de emisar special, ea va lucra asupra unei serii de dosare de o importanţă critică pentru mine, pentru administraţia americană şi pentru securitatea naţională a SUA: drepturile omului şi libertăţile fundamentale ale femeilor, fetelor şi altor populaţii cu risc, în toată diversitatea lor", a precizat Blinken într-un comunicat.

La aproape şase luni după retragerea trupelor americane din Afganistan, Antony Blinken a amintit că SUA doresc "un Afganistan pacificat, stabil şi sigur, unde toţi afganii să se poată dezvolta".

Accesul tinerelor şi femeilor afgane la educaţie şi dreptul la călătorie al acestora au fost drastic restricţionate de către autorităţile talibane, de la revenirea la putere în ţară, în luna august.

În căutare de recunoaştere internaţională, talibanii s-au angajat să guverneze mai puţin brutal ca în timpul primului lor regim (1996-2001), însă femeile sunt în continuare excluse din funcţiile publice şi nu au dreptul să urmeze cursurile învăţământului secundar.

Talibanii au emis de asemenea recomandări prin care se cere şoferilor să nu circule cu femei pe distanţe mari dacă acestea nu sunt însoţite.

Respectarea drepturilor femeilor este una dintre condiţiile cerute de donatori pentru reluarea ajutorului internaţional către Afganistan.

Printre cele mai sărace ţări din lume, Afganistanul se află într-o profundă criză economică, iar ONU a atenţionat împotriva unei viitoare "avalanşe a foametei", estimând că 22 din cele circa 40 de milioane de afgani riscă să fie afectaţi de penurie alimentară severă în această iarnă. 

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite