Relaţiile SUA-Rusia, tot mai reci. Obama se gândeşte să anuleze vizita la Moscova

0
0

Preşedintele american Barack Obama ia în considerare anularea vizitei sale oficiale la Moscova din cauza divergenţelor dintre administraţia rusă şi Casa Albă în cazul informatorului Edward Snowden, anunţă publicaţia New York Times.

Oficialii citaţi de NY Times au declarat că deşi Obama va participa la întâlnirea anuală a G20, desfăşurată la Sankt Petersburg, preşedintele se gândeşte să îşi anuleze vizita la Moscova din cauza ultimelor divergenţe dintre SUA şi Rusia, în special pentru că Snowden se află în zona de tranzit a aeroportului principal din Moscova şi va primi azil politic în Rusia.

Casa Albă nu a confirmat încă zvonurile privind anularea vizitei de stat în capitala Rusiei. Mass media  americană consideră că Secretarul de Presă, Jay Carney, a ridicat suspiciuni faţă de anularea vizitei, fiind foarte evaziv în răspunsuri.  

„Nu pot să spun nimic mai mult decât că preşedintele intenţionează să călătorească în Rusia pentru summitul G20. Nu am altceva de adăugat referitor la acea călătorie faţă de ce am mai anunţat în trecut“, a răspuns Carney la întrebarea referitoare la vizita lui Obama în Moscova.

Senatoarea Lindsey Graham susţine că Obama ar trebuie să mute întâlnirea G20 din Rusia şi mai mult, cere ca atleţii americani să boicoteze Jocurile Olimpice de Iarnă din 2014, desfăşurate la Soci, în semn de protest faţă de decizia Rusiei de a-I oferi azil politic lui Snowden.

Pe de altă parte Putin a declarat că cererea lui Snowden a a primi azil politic în Rusia va fi acceptată dacă acesta va înceta să facă orice acţiune împotriva Statelor Unite.

De asemenea, Vladimir Putin speră că tensiunile momentane dintre cele două state din cauza lui Snowden nu vor afecta relaţiile bilaterale dintre Washington şi Moscova.  

„Relaţiile bilaterale, sunt, din punctul meu de vedere, mult mai importante decât speculaţiile despre activităţile serviciilor secrete“, a spus Putin reporterilor ruşi într-o conferinţă de presă.  

Mai multe - SUA

Ultimele știri

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite