Răzbunarea va fi principalul motor al celei de-a doua administrații Trump. Populiștii au o listă de dușmani, nu cu o agendă politică

0
Publicat:

Europa este bântuită de teama unei posibile reveniri a lui Donald Trump la Casa Albă. După cum arată un sondaj de opinie recent, chiar și alegătorii europeni de extremă dreapta - cu excepția partidului Fidesz al lui Viktor Orban din Ungaria - sunt deprimați de perspectiva a încă patru ani de turbulențe. Însă, indiferent ce cred europenii despre o a doua președinție Trump, poporul american va lua decizia.

Donald Trump shutterstock 321867683 jpg

Multe dintre elitele europene par să creadă că Trump nu se va întoarce pentru că, în opinia lor, nu ar trebui să se întâmple. De asemenea, aceștia se feresc să prezică o victorie a lui Trump în noiembrie de teama de a nu antagoniza administrația Biden. Dacă Trump va câștiga, Europa se va adapta. La urma urmei, a supraviețuit primului său mandat, potrivit Financial Times.

În Europa de Est, este bine cunoscut faptul că, atunci când un lider populist revine la putere, acesta nu visează la revoluție, ci la răzbunare. Acest lucru s-a întâmplat, de exemplu, în Ungaria în 2010, când Orban s-a răzbunat pe socialiștii care, spun ei, au câștigat alegerile precedente mințind constant. S-a întâmplat, de asemenea, în Polonia în 2015, când partidul Lege și Justiție al lui Jaroslaw Kaczynski a revenit la putere. Un lider populist care revine după ce a fost dat afară de o forță puternică nu caută reconcilierea, ci răzbunarea.

Trump, care a condus America în perioada 2017-21, a fost un outsider, supărat pe elite, dar care visa în liniște la recunoașterea lor. El visa că într-o zi dușmanii săi vor fi impresionați de el. Când analistul politic Robert Kagan a încercat să înțeleagă mintea lui Trump anul trecut, a văzut un om care și-a petrecut ultimii patru ani "luptând pentru a nu ajunge la închisoare, urmărit de nenumărați procurori și neputincios să facă ceea ce îi place cel mai mult: să se răzbune".

"Trump 2.0 nu va fi despre respect sau recunoaștere, ci despre răzbunare. Iar dorința de răzbunare nu este doar o caracteristică personală a unui lider - este numele jocului. Prin redefinirea Partidului Republican în jurul mitului unor alegeri furate, Trump nu caută doar răzbunare, ci se așteaptă să obțină un mandat pentru aceasta", scrie Financial Times.

Experții europeni care încearcă să prezică prioritățile celei de-a doua administrații Trump fac adesea o mare greșeală. Ei cred pe bună dreptate că are o aversiune instinctivă față de alianțe și, așa cum spune fostul consilier pentru securitate națională al lui Trump, John Bolton, pentru el „problemele internaționale sunt cuiele care necesită ciocanul lui”. Și că asta este suficient pentru a înțelege ce va face. Dar ei rămân orbi la faptul că populiștii nu revin la putere cu o listă de priorități politice. Se întorc cu o listă de dușmani și regretă naivitatea lor de altădată.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite