Raport. 13 oficiali de rang înalt ai  administraţiei Trump s-au angajat ilegal în activităţi politice partizane în favoarea fostului preşedinte

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mike Pompeo FOTO EPA-EFE
Mike Pompeo FOTO EPA-EFE

13 oficiali de rang înalt ai fostei administraţii Trump s-au implicat în acţiuni politice partizane interzise de legislaţia federală, se arată într-un raport publicat marţi al U.S. Office of Special Counsel (OSC) o agenţie federală independentă.

Secretarul de stat, Mike Pompeo, şi şeful securităţii naţionale, Chad Wolf , printre alţii, s-au folosit de funcţia lor pentru a face campanie preşedintelui în exerciţiu Donald Trump, deşi această activitate este interzisă oficialilor guvernamentali prin legea Hatch Act.

De pildă, fostul secretar de stat Mike Pompeo a ţinut un discurs din Israel pentru Convenţia Naţională Republicană iar în prealabil a aprobat un amendament la politica Departamentului de Stat ce conţinea prevederi împotriva activităţii politice partizane.

Acesta i se aplica doar lui şi stipula că secretarul de stat „nu este restricţionat în a se adresa unei convenţii a unui partid politic atunci când i se cere de către sau când discursul este în favoarea preşedintelui”.

„Această decizie a fost luată împotriva sfaturilor oferite secretarului Pompeo de către avocaţii seniori ai Departamentului de Stat”, se arată în raportul OSC.

Pompeo a încălcat legea de două ori - autorizând o modificare a politicii în ultimul moment şi folosind discursul său la Convenţia republicană pentru a vorbi despre chestiuni oficiale din sarcina sa.

„Departamentul de Stat a verificat asta. A fost legal. Şi personal am simţit că este important ca lumea să audă mesajul legat de ceea ce a realizat această administraţie”, s-a apărat Pompeo în septembrie 2020.

Şeful securităţii naţionale Chad Wolf a încălcat legea când a prezidat alături de Donald Trump la Casa Albă o ceremonie de naturalizare şi apoi aceasta a fost difuzată la convenţia republicană.

„Dovezile colectate de OSC arată că acest eveniment oficial al guvernului SUA a fost programat şi organizat în scopul producerii de conţinut care să fie utilizat la RNC”, a spus OSC.

Printre 13 oficiali menţionaţi de raportul OSC se mai numără secretarul pentru energie, ambasadorul SUA în Israel, David Friedman; Alyssa Farah, directorul de comunicare strategică a Casei Albe; consilierul principal al preşedintelui Jared Kushner; şi şeful de cabinet al Casei Albe, Mark Meadows.

Eşecul administraţiei Trump în a-i disciplina pe cei care s-au angajat în încălcarea Hatch Act „a creat condiţiile pentru ceea ce părea a fi un aparat de campanie finanţat de contribuabili în eşaloanele superioare ale puterii executive”, se arată în raport.

„Unii oficiali din administraţia Trump au ignorat în mod intenţionat cerinţele legii şi au aprobat în mod tacit sau explicit ca înalţi oficiali ai administraţiei să încalce legea”, se spune în raport.

SUA



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite