Propunere de lege în Senatul american pentru înarmarea rebelilor sirieni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Propunerea de lege a fost depusă luni
Propunerea de lege a fost depusă luni

Preşedintele democrat al Comisiei pentru Afaceri Externe din cadrul Senatului american a depus luni un text în vederea autorizării înarmării rebelilor sirieni de către Statele Unite, o acţiune la care Washingtonul reflecta din momentul descoperirii utilizării armelor chimice, relatează AFP.

Textul depus de către Robert Menendez ar permite administraţiei americane să "furnizeze ajutor letal şi neletal opoziţiei siriene armate".

Grupările vor fi selectate după mai multe criterii, între care drepturile omului, terorism şi neproliferare.

Sisteme portabile pentru rachete sol-aer vor fi excluse în mod expres.

"Regimul lui (Bashar al-)Assad a depăşit o linie roşie care ne obligă să luăm în calcul toate opţiunile", a declarat Robert Menendez, citat într-un comunicat.

"Cea mai gravă criză umanitară din lume se găseşte în Siria şi în împrejurimi, iar Statele Unite trebuie să joace un rol pentru a face ca balanţa să încline în favoarea unor grupări de opoziţie şi pentru a ajuta la construcţia Siriei libere", a spus el.

Depunerea textului ar trebui să crească presiunea asupra lui Barack Obama pentru a spori ajutorul american acordat rebelilor. Preşedintele a anunţat săptămâna trecută că va evalua din nou "opţiunile" disponibile, după ce a recunoscut că arme chimice au fost probabil utilizate în Siria.

Numeroşi aleşi, între care republicanul John McCain, au îndemnat să li se acorde arme rebelilor şi vor susţine textul, care este necesar să fie adoptat de Senat şi Camera Reprezentanţilor înainte de a fi trimis preşedintelui pentru promulgare.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite