Prioritățile lui Joe Biden pentru următoarele șase luni la Casa Albă. Oprirea lui Putin în Ucraina, printre ele

0
Publicat:

Președintele american Joe Biden și-a prezentat prioritățile pentru ultimele sale șase luni de mandat: printre acestea se numără eforturile de a pune capăt războiului din Fâșia Gaza și de a-l opri pe liderul rus Vladimir Putin în Ucraina.

Președintele Joe Biden, ultimele luni la Casa Albă/ FOTO:EPA/EFE
Președintele Joe Biden, ultimele luni la Casa Albă/ FOTO:EPA/EFE

„În următoarele șase luni mă voi concentra pentru a-mi face treaba ca președinte. Aceasta înseamnă că voi continua să reduc costurile pentru familiile care muncesc din greu și să cresc economia noastră. Voi continua să protejez libertățile noastre individuale și drepturile noastre civile, de la dreptul de a vota la dreptul de a alege. Voi continua să mă pronunț împotriva extremismului instigator la ură, pentru a clarifica faptul că în America nu există loc pentru violența politică sau orice altă violență.

Voi continua să lucrez pentru a pune capăt războiului din Gaza. Să aduc toți ostaticii acasă, să aduc pace și securitate în Orientul Mijlociu și să pun capăt acestui război.

Vom continua să adunăm o coaliție de națiuni mândre pentru a opri preluarea Ucrainei de către Putin. Vom menține NATO mai puternică și mai unită decât oricând în istoria noastră,” a spus președintele.

Moștenirea politică a lui Biden depinde de victoria Ucrainei asupra Rusiei

Moștenirea politică a președintelui american Joe Biden depinde în mare măsură de victoria Ucrainei în războiul cu Rusia. Această chestiune este legată de faptul că liderul de la Casa Albă a adus o contribuție decisivă la capacitatea Statelor Unite, împreună cu aliații lor, de a contracara noua „axă a răului”, formată din China, Rusia, Iran și Coreea de Nord, susține Frederick Kemp, CEO al think tank-ului Atlantic Council.

Aceste țări sunt hotărâte să nu permită Ucrainei să reușească. În plus, acestea par să considere cucerirea Ucrainei de către Rusia drept un pas crucial în schimbarea sistemului global de reguli și instituții creat după cel de-al Doilea Război Mondial.

Punct de cotinură al istoriei

Biden va fi probabil amintit de istorici pentru că a identificat mizele enorme ale epocii în care intrăm. El a numit-o un „punct de cotitură”.

„Ne aflăm într-un punct de cotitură în istorie - unul dintre acele momente în care deciziile pe care le luăm astăzi vor modela viitorul pentru deceniile următoare”, a declarat Biden în discursul său adresat americanilor în octombrie anul trecut.

Istoricii îl pot lăuda pe Biden pentru această identificare clară a mizelor istorice. Cu toate acestea, lunile și anii următori vor arăta dacă a avut dreptate să fie prea prudent în sprijinul său pentru Ucraina din cauza temerilor sale legate de escaladarea nucleară rusă.

Rezultatul a fost auto-reținerea, când SUA au fost prea lente pentru a furniza Kievului armele pe care le solicitase. De asemenea, administrația Biden a înrăutățit situația limitând libertatea armatei ucrainene de a folosi arme americane, inclusiv arme cu rază lungă de acțiune, împotriva instalațiilor militare din Rusia, de unde desfășoară atacuri mortale asupra ucrainenilor. Când Congresul SUA a suspendat ajutorul acordat Ucrainei anul trecut și anul acesta, a făcut ca provocările cu care se confruntă Ucraina să fie mult mai periculoase .

„Unii republicani ar dori să combine populismul lui Trump cu marele obiectiv global al fostului președinte Ronald Reagan, care a ajutat SUA să câștige Războiul Rece împotriva URSS fără să tragă un foc de armă. Pentru a face acest lucru, merită să lucrăm pentru a corecta neajunsurile democraților, mai degrabă decât să le vedem ca pe o scuză pentru reduceri suplimentare, abandonând astfel și mai multe poziții internaționale de forță”, scrie John Bolton, fost consilier al lui Trump.

În schimb, într-un interviu recent acordat Bloomberg Businessweek, Trump a precizat că este posibil să nu fie pregătit să apere Taiwanul, care va fi probabil primul care va cădea dacă Ucraina va eșua.

SUA ar putea fi testate de adversarii săi

Acolo unde administrația Trump a eșuat și unde campania Trump pare să o facă din nou, este în subestimarea beneficiilor pe care alianțele și cauza comună le oferă Statelor Unite într-un moment de provocare atât de semnificativă și istorică.

„Fără un acord american cu privire la diagnosticul noii provocări autoritare, lucru pe care Biden l-a făcut bine, și fără rețete americane pentru un răspuns aliat și global la aceasta, lucru pe care el nu l-a făcut la fel de bine, oficialii europeni se așteaptă la o perioadă de testare din partea adversarilor SUA și de reasigurare din partea aliaților SUA”, se arată în articol.

Biden a identificat noua competiție geopolitică cu care se confruntă Statele Unite. El mai are la dispoziție șase luni pentru a oferi Ucrainei cele mai bune șanse de câștig, în special prin ridicarea restricțiilor privind forțele ucrainene care lovesc ținte militare din Rusia.

„Dar rezultatul războiului și al competiției mai largi va fi determinat din ce în ce mai mult de forțe aflate în afara controlului său, atât în cadrul propriului partid și al republicanilor, cât și în rândul aliaților și adversarilor din întreaga lume”, a concluzionat Frederick Kemp în articolul său pentru Atlantic Council.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite