Preşedintele Trump va găzdui ceremonia de semnare a acordului pentru normalizarea relaţiilor dintre Israel şi Emiratele Arabe Unite, pe 15 septembrie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele american Donald Trump va găzdui ceremonia de semnare a acordului pentru normalizarea relaţiilor dintre Israel şi Emiratele Arabe Unite, pe 15 septembrie, declarat marţi un oficial al Casei Albe, transmite Reuters.

Ca parte a acordului, anunţat la Casa Albă pe 13 august, în urma a 18 luni de discuţii, statul din Golf a fost de acord cu normalizarea relaţiilor cu Israelul, în timp ce Israelul a fost de acord să continue cu planurile de a suspenda anexarea Cisiordaniei.

Înaltul oficial al Casei Albe, care a vorbit sub condiţia anonimatului, a declarat că premierul israelian Benjamin Netanyahu şi ministrul de externe al Emiratelor Arabe Unite, şeicul Abdullah bin Zayed al-Nahyan, vor conduce cele două delegaţii la ceremonie.

Trump şi alţi oficiali ai administraţiei au declarat că se aşteaptă ca Arabia Saudită şi alte ţări să urmeze exemplul de recunoaştere a Israelului.

Iranul a respins acordul, care a servit şi la consolidarea opoziţiei faţă de Teheran, o putere regională văzută de Emiratele Arabe Unite, Israel şi Statele Unite ca fiind principala ameninţare în Orientul Mijlociu.

Acordul nu este similar cu mare plan de pace în Orientul Mijlociu, pentru a rezolva decenii de conflicte între Israel şi palestinieni, în pofida angajamentului lui Trump de a face acest lucru prin intermediul eforturilor ginerelui său Jared Kushner, consilier de la Casa Albă. Trump a propus în ianuarie un plan de pace care îi favorizează puternic pe israelieni, dar nu a avansat în mod semnificativ.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite