Preşedintele Barack Obama a promis că va dubla eforturile pentru închiderea penitenciarului de la Guantanamo

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele SUA, Barack Obama, s-a angajat marţi să dubleze eforturile pentru închiderea penitenciarului militar de la Guantanamo, unde numeroşi deţinuţi se află în greva foamei, relatează AFP.

"Pentru mine, nu este o surpriză că avem probleme la Guantanamo. (...). Continui să cred că trebuie să închidem penitenciarul de la Guantanamo. Este important să înţelegem că Guantanamo nu este necesară pentru securitatea Statelor Unite. Costă prea mult şi este ineficientă", a spus Obama.

Nu este prima oară când Obama promite să închidă închisoarea considerată „gulagul timpurilor noastre”. La începutul anului 2009, puţin după debutul primului său mandat, Obama a promis să închidă penitenciarul din Cuba în următorul an.

După ce Obama a câştigat un al doilea mandat şi l-a numit pe Chuck Hagel în fruntea Pentagonului, secretarul american al Apărării a declarat că se gândeşte să construiască încă o clădire în Guantanamo şi să cheltuie aproximativ 195 de milioane de dolari pe renovarea închisorii, scrie „Daily Mail”.

În urmă cu două săptămâni, mai mulţi manifestanţi americani, îmbrăcaţi în celebrele uniforme portocalii, i-au cerut preşedintelui Barack Obama să închidă controversata închisoare.

Cu ocazia unei zile de acţiune „pentru închiderea Guantanamo şi eliminării detenţiei pe durată nedeterminată”, 25 de organizaţii pentru apărarea drepturilor omului i-au cerut preşedintelui american să ordone „măsuri rapide pentru a gestiona uman şi legal cauzele declanşatoare ale grevei foamei”.

„Criza în curs de la Guantanamo nu poate fi disociată de faptul că marea majoritate a celor 166 de prizonieri sunt deţinuţi de peste 11 ani fără condamnare şi nu îşi cunosc în continuare soarta”, scriu într-o scrisoare asociaţiile, printre care Amnesty International, Centrul pentru Drepturi Constituţionale, Human Rights First, Human Rights Watch sau Uniunea Americană pentru Apărarea Libertăţilor Civice.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite