Povestea bărbatului care a descoperit Internetul, după 25 de ani petrecuţi la închisoare: „Mi-a schimbat viaţa“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Michael Santos si sotia lui FOTO The Chronicle
Michael Santos si sotia lui FOTO The Chronicle

Michael Santos a fost condamnat la 45 de ani de închisoare pentru trafic de droguri. A fost eliberat în 2012, după 25 de ani petrecuţi în penitenciar şi povesteşte că nimic nu îl pregătise pentru lumea pe care a descoperit-o în libertate.

De când a fost eliberat, Santos a explorat Internetul şi toate posibilităţile pe care mediul virtual i le oferea: a luat legătura cu jurnalişti cărora să le spună povestea sa, a învăţat să utilizeze un computer, a accesat reţelele de socializare şi a început să îşi extindă reţeaua profesională, prin intermediul unui cont pe LinkedIn.

 În cele din urmă, şi-a creat propriul site, iar în ianuarie a fost invitat la Universitatea din Berkeley pentru a susţine o conferinţă. Apoi, ofertele s-au înmulţit: a fost invitat la Universitatea Stanford şi i s-a cerut să ţină un curs la Universitatea din San Francisco, bazat pe experienţa sa din închisoare. „Sunt nerăbdător să încep să predau la universitate, din toamnă“, arată el într-un articol găzduit de site-ul „The Daily Dot“.

Bărbatul în vârstă de 48 de ani a avut însă nevoie de multă vreme pentru a se face cunoscut. Succesul său îl atribuie, în parte, dezvoltării Internetului.

Internetul nu exista când am intrat la închisoare, în 1987. Nu aveam acces direct la Internet (…) şi anii au trecut, până când am fost eliberat, în 2012“, povesteşte el.

Arestat pentru trafic de droguri

Santos a crescut într-o suburbie din Seattle şi povesteşte că familia sa era una croită după modelul american. „Nimic nu ar fi trebuit să ne influenţeze“, spune el.

A început să lucreze la firma tatălui său, instalând echipament de iluminat pe străzi şi a ajutat compania să crească. Pe măsură ce aducea tot mai mulţi bani, a început să utilizeze fondurile firmei pentru a finanţa traficul de cocaină. Făcea 100.000 de dolari pe zi, dar voia mai mult, aşa că s-a mutat în Miami, pentru a lucra direct cu distribuitorii.

În acea perioadă, Statele Unite purtau un război aprig cu traficanţii de droguri, astfel încât sentinţele erau tot mai aspre. El consideră că s-a dorit ca acest caz să fie un exemplu menit să îi descurajeze pe cei ca el.

După ce a fost închis, soţia lui a divorţat. Tatăl lui şi-a pierdut afacerea, iar părinţii lui s-au mutat la Miami ca să îi fie aproape, însă şi căsnicia lor s-a destrămat. În tot acest timp, Santos a decis că nu trebuie să dispere. Şi-a luat diploma de licenţă în managementul resurselor umane, la Universitatea Mercer din Atlanta. Ceremonia de absolvire s-a desfăşurat în penitenciar. Apoi, a urmat cursurile unui master şi a început să lucreze pentru doctorat.

Pe actuala lui soţie  a cunoscut-o în perioada în care era închis. S-au căsătorit în 2003, iar ea a fost, ulterior, cea care i-a oferit primul său iPhone şi l-a învăţat să navigheze pe Internet.   

O lume plină de posibilităţi

În timp ce îmi ispăşeam pedeapsa, visam adesea că voi folosi Internetul. (…) Citeam despre cetăţenii din toată lumea care foloseau Internetul pentru a împărtăşi cunoaşterea şi înţelepciunea. Voiam să devin o parte a generaţiei Internetului“, arată el.

În cele din urmă, în anii ’90, a decis că trebuie să înceapă să existe în mediul online. A reuşit, prin intermediul câtorva colaboratori, să îşi creeze propriul site, o unealtă prin care să „documenteze experienţa închisorii şi să scrie despre experienţele altora.“

În ultimii zece ani petrecuţi în penitenciar, a scris mii de articole şi, de atunci, a lucrat „neobosit pentru construirea unei cariere“.

În ziua aceea, Carole, soţia mea, mi-a oferit un iPhone. După ce mi-a arătat cum să îl folosesc, am accesat Internetul pentru prima dată. Am folosit Google pentru a-mi căuta numele. M-a uimit faptul că motorul de căutare a indexat atât de mult din tot ce am scris, de-a lungul anilor, despre experienţa din închisoare. Eram decis să învăţ mai multe despre Internet, să descopăr noi modalităţi prin care să interacţionez cu ceilalţi. În acea după-amiază a zilei de 13 august 2012, am trimis primul meu email şi am descris, pentru familia mea, primele ore petrecute în libertate. Am urmărit primele clipuri pe YouTube şi câţiva comunicatori profesionişti, pentru a-mi face o idee despre stilurile lor de prezentare. Internetul m-a ajutat, astfel, să învăţ.“ 

Santos povesteşte că avea mai multe manuscrise la care lucrase în penitenciar, dar şi-a dat sema că va trebui ca mesajele pe care urmărea să le livreze să fie mai scurte. Ulterior, a contactat jurnalişti care ar fi putut să îl ajute să îşi spună povestea.

La început, am explorat mai mult reţelele sociale. Scriam zilnic pe o pagină de Facebook“,  arată el.

Internetul a schimbat lumea, iar mie mi-a schimbat viaţa. Sunt foarte recunoscător pentru acest mediu. Pe măsură ce învăţ să îl folosesc, îi pot ajuta pe alţii să înţeleagă că trebuie să treacă peste nenorociri.“

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite