Rusia a anunţat suspendarea acordului nuclear şi de cercetare în domeniul energiei cu SUA

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Rusia a suspendat acordul cu SUA privind eliminarea rezervelor de plutoniu
Rusia a suspendat acordul cu SUA privind eliminarea rezervelor de plutoniu

Moscova a anunţat miercuri seară suspendarea acordului nuclear şi de cercetare în domeniul energiei dintre Rusia şi Statele Unite, drept contramăsură faţă de sancţiunile economice internaţionale impuse de americani pentru anexarea Crimeei şi finanţarea insurgenţei pro-ruse din estul Ucrainei. Anunţul vine după ce preşedintele rus a semnat luni un decret de suspendare a acordului privind eliminarea rezervelor de plutoniu, potrivit Reuters.

De asemenea, executivul rus a precizat că pune capăt pentru aceleaşi motive cooperării nucleare dintre compania Rosatom şi Departamentul de Energie al Statelor Unite, privind studiile de fezabilitate pentru convertirea reactoarelor ruse pe uraniu cu îmbogăţire redusă, arată News.ro.

Luni, Vladimir Putin a semnat un decret prezidenţial privind suspendarea acordului dintre Moscova şi Washington legat de eliminarea rezervelor de plutoniu, care ar putea să fie folosite pentru fabricarea unor focoase nucleare. În acest sens, preşedintele rus semnalează că este pregătit să utilizeze subiectul dezarmării nucleare la nivel mondial drept carte de negociere cu Statele Unite privind Ucraina şi Siria.

”Înnoirea continuă a sancţiunilor împotriva statului rus, care includ suspendarea cooperării ruso-americane în domeniul energiei nucleare, cere adoptarea unor contramăsuri împotriva Statelor Unite”, se arată într-un comunicat de pe site-ul Guvernul Rusiei.

Acordul privind cooperarea nucleară şi cercetarea în domeniul energetic, care a fost semnat în urmă cu trei ani, a stabilit un cadru juridic pentru extinderea activităţilor comune dintre laboratoarele de cercetare ruse şi americane. 

În vreme ce, acordul privind uraniul a fost semnat în urmă cu şase ani pentru implementarea studiilor de fezabilitate legate de convertirea reactoarelor nucleare pe uraniu cu îmbogăţire mică. 

Statele occidentale au impus în urmă cu doi ani sancţiuni economice dure împotriva Rusiei pentru anexarea Crimeei şi finanţarea insurgenţei pro-ruse din estul Ucrainei. 

RusiaPartenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite