Obama: „Folosirea dronelor într-un război corect este justificabilă”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Barack Obama a apărat programul cu drone al Statelor Unite
Barack Obama a apărat programul cu drone al Statelor Unite

Preşedintele american Barack Obama a susţinut joi un discurs pe tema controversatelor programe cu drone desfăşurate de SUA în state precum Yemen şi Pakistan. Declaraţiile şefului de la Casa Albă au venit în contextul în care, miercuri, procurorul general al Statelor Unite a recunoscut faptul că patru cetăţeni americani au fost ucişi în atacuri cu drone.

Obama a apărat folosirea dronelor pentru atacuri prin „războiul corect” pe care Statele Unite ale Americii îl poartă împotriva terorismului, un război de autoapărare. 

În cea mai aplă cuvântare susţinută de un oficial american în legătură cu programele ţinute sub secret strict, Obama a spus că este nevoie ca SUA să fie „aproape sigure” că în aceste atacuri nu mor şi civili. 

„Suntem în război cu o organizaţie care acum ar omorî cât mai mulţi americani ar putea, dacă nu-i oprim noi înainte”, a spus preşedintele. 

„Aşa că acesta este un război corect - un război cântărit proporţional, în ultimă instanţă, şi în autoapărare.”

„Însă, în timp ce lupta noastră intră într-o nouă fază, pretenţia legitimă a Americii de autoapărare nu poate reprezenta sfârşitul discuţiei. A spune că o tactică militară este legală, sau chiar eficientă, nu este echivalent cu a spune că aceasta este înţeleaptă sau morală din toate punctele de vedere”, a adăugat preşedintele. 

Administraţia de la Washington a recunoscut, prin vocea lui Eric Holder, procurorul general al Statelor Unite, faptul că patru cetăţeni americani au murit în atacurile cu drone coordonate de armata SUA în Yemen şi în Pakistan.

Holder a adăugat faptul că una dintre persoane a fost ucisă în mod deliberat, fiind una dintre ţintele atacurilor cu drone. Dezvăluirile făcute de procurorul general pentru „The New York Times” vin cu o zi înainte ca preşedintele Barack Obama să susţină un discurs pe tema siguranţei naţionale la Universitatea de Apărare. 

Despre ceilalţi trei cetăţeni americani ucişi nu s-a specificat dacă erau sau nu ţinte ale atacurilor cu drone. Cel despre care s-a confirmat acest lucru era Anwar al-Awlaki, ucis în Yemen în 2011. Al-Awlaki era un cleric musulman extremist. De asemenea, în atacuri cu drone au fost ucişi şi fiul său în vârstă de 16 ani, Abdulrahman al-Awlaki, Samir Khan şi Jude Mohammed. 

Cel mai dezbătut program cu drone al SUA este cel din Pakistan,  demarat după 11 septembrie. În acest scop, CIA a încheiat o înţelegere secretă cu preşedintele pakistanez de atunci, Pervez Musharraf, după cum a recunoscut chiar acesta. Potrivit ONU, atacurile cu drone au omorât zeci de civili pakistanezi. 

Pervez Musharraf, fostul preşedinte pakistanez, a declarat în exclusivitate pentru CNN că a încheiat în timpul mandatului său, în 2004, un acord secret cu guvernul american prin care permitea efectuarea de atacuri cu drone pe teritoriul Pakistanului. 

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite