Oamenii obezi au devenit un grup protejat în New York. Lege controversată semnată de primarul metropolei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Persoanele obeze sunt acum oficial un grup protejat în orașul New York, după ce primarul Eric Adams a semnat o lege controversată privind discriminarea, notează Daily Mail. 

Gras

Un nou proiect de lege semnat vinerea trecută prevede că este ilegal ca angajatorii și proprietarii să discrimineze o persoană pe baza greutății sau a înălțimii sale atunci când este vorba de angajare sau de asigurarea unei locuințe.

Legea - care intră în vigoare la 2 noiembrie - înseamnă că greutatea și înălțimea sunt acum adăugate pe lista categoriilor protejate care include trăsături precum rasa, sexul și religia.

„Cu toții merităm același drept la angajare, la locuințe și la locuințe publice, indiferent de aspectul nostru fizic, și nu ar trebui să conteze cât de înalt sau cât de mult cântărești”, a declarat primarul Eric Adams. 

Legea a stârnit deja indignare în unele părți, liderul republican al minorității din consiliul municipal din New York, Joseph Borelli, afirmând că aceasta va da oamenilor posibilitatea de a „da în judecată pe oricine și orice”.

 Adams, care a publicat o carte despre cum și-a inversat diabetul cu o dietă bazată pe plante, a declarat că legea va „ajuta la echilibrarea condițiilor de concurență pentru toți newyorkezii, la crearea unor locuri de muncă și medii de viață mai incluzive și la protejarea împotriva discriminării”.

Printre excepțiile de la regulă se numără cazurile în care înălțimea sau greutatea unei persoane ar putea să o împiedice să îndeplinească părți esențiale ale muncii.

Însă legislația a fost întâmpinată cu o opoziție acerbă.

Kathy Wylde, președinte și director executiv al Partnership for New York City, a declarat că „amploarea impactului și costul acestei legislații” nu au fost „luate în considerare pe deplin”.

Proiectul de lege a beneficiat de sprijinul organizațiilor de caritate și al activiștilor, cum ar fi autointitulata „Fat Fab Feminist” Victoria Abraham, care a depus mărturie în fața consiliului municipal în sprijinul legislației la începutul acestui an.

Consilierul Shaun Abreu, unul dintre principalii sponsori ai proiectului de lege, a declarat că și-a dat seama că discriminarea în funcție de greutate este o „povară tăcută” după ce a fost tratat diferit atunci când s-a îngrășat mai mult de 40 de kilograme în timpul închiderii.

Proiectul de lege a avut sprijinul organizațiilor de caritate și al activiștilor, cum ar fi autointitulata „Fat Fab Feminist”  Victoria Abraham, care a depus mărturie în fața consiliului municipal în sprijinul legislației la începutul acestui an.

Aceasta urmează să includă o apărare pentru angajatori în cazul în care luarea în considerare a înălțimii sau greutății a fost „necesară în mod rezonabil” pentru „operațiunile normale” ale unui loc de muncă.

„Sunt discriminate fără niciun recurs, iar societatea spune că este perfect în regulă”, a declarat consilierul Abreu. 

Abraham, care militează pentru drepturile civile ale persoanelor supraponderale, a depus mărturie în fața consiliului municipal pentru a ajuta la elaborarea politicilor.

„În majoritatea locurilor din Statele Unite, poți fi concediat pentru că ești gras și nu ai nicio protecție, ceea ce este o nebunie, deoarece aceasta este o țară foarte grasă”, a declara ea pentru ABC7NY. 

Consilierul Borelli a declarat pentru New York Times: „Sunt supraponderal, dar nu sunt o victimă. Nimeni nu ar trebui să se simtă prost pentru mine, cu excepția nasturilor de cămașă care se luptă cu mine”.

Michigan a scos în afara legii discriminarea la locul de muncă bazată pe greutate în 1976, iar alte orașe, inclusiv San Francisco și Washington DC, au o legislație similară.

SUAPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite