O fostă angajată Microsoft acuză o „cultură toxică” misogină în care însuşi Gates „vâna femei pentru el”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bill Gates FOTO EPA-EFE
Bill Gates FOTO EPA-EFE

O fostă angajată Microsoft, care în 2015 a intentat proces companiei pentru discriminare alături de alte colege, spune că era o „cultură toxică” a mediului de lucru, în care femeile erau umilite, şi că însuşi şeful companiei, Bill Gates, vâna femei care lucrau pentru el.

Katherine Moussouris, cercetător pentru Microsoft între 2007 şi 2014, a dezvăluit pentru Daily Mail, preluat de The Sun: „Nu doar că şi-a ales propria soţie dintre angajaţi, ci a ales să vâneze şi alte femei pentru poftele sale fără a suporta consecinţe.

Era ca şi cum această cultură izvora de la vârf şi era una în care se plătea un tribut fals diversităţii şi incluziunii, fără a susţine cu adevărat femeile în acuzaţiile de agresiune sexuală sau în cariera lor”.

În 2015, Microsoft a fost dată în judecată pentru discriminare la locul de muncă de mai multe angajate între care şi Moussouris, ele reclamând faptul că femeile erau „ignorate, abuzate şi umilite”.

Totodată, ele susţineau că şefii lor bărbaţi erau în fruntea unei culturi a băieţilor buni în care „abuzul şi comportamentul toxic” erau acceptate, scrie The Sun.

Deşi acel proces a fost public la acel moment, Daily a publicat recent plângeri şocante din partea unor angajate inclusiv una de viol comis de un intern al companiei.

Acuzaţiile au mers de la atingeri nepotrivite şi pipăieli la remarci umilitoare adresate de colegi bărbaţi la şedinţe. 

Holly Muenchow şi Dana Piermarini au spus că între 2010 şi 2016 au fost depuse la departamentul de resurse umane 238 de plângeri împărţite aproape egal între hărţuire sexuală şi discriminare de gen.

Cele mai serioase dintre ele au implicat  incidente de viol şi agresiune sexuală. Un intern a primit o slujbă deşi fusese acuzat de viol de o colegă. O angajată a spus că a fost apucată de fese de un manager în faţa colegilor, iar apoi acesta i-a scris într-un mesaj: „Nu mă face să vin la tine şi să te plesnesc peste fund. Bine că vrei să te comporţi bine, altfel s-ar putea să-ţi placă şi apoi o să fii obraznică tot timpul. Pot să te ajut, dar trebuie să-ţi faci partea ta”.

Aceste mărturii ies la iveală în contextul în care Bill Gates este anchetat pentru o aventură cu o ingineră de la Microsoft care a alertat consiliul de administraţie la sfârşitul anului 2019. Relaţia a fost descrisă ca „nepotrivită” de membrii consiliului director şi ar fi motivul retragerii lui Gates în 2020.

Bill Gates a mai încercat să abordeze şi alte femei care lucrau la Microsoft sau pentru fundaţia Bill şi Melinda Gates, pe care le-a invitat la masă, fără însă a le hărţui sau a le obliga să facă ceva ce nu vor.

„A existat o aventură acum 20 de ani care s-a încheiat amical”, a transmis purtătorul de cuvânt al lui Bill Gates, precizând că retragerea din consiliul director a fost decizia sa pentru a avea mai mult timp pentru acţiunile caritabile.

Un purtător de cuvânt al Microsoft a răspuns pentru the Sun: „Deşi acest caz a fost respins anul trecul, ne străduim în continuare să creăm un mediu de lucru în care angajaţii să se simtă în siguranţă, apreciaţi şi respectaţi. Nu tolerăm comportamentul nepotrivit la locul de muncă. Acuzaţiile acestea nu reflectă cultura de incluziune la care aspirăm la Microsoft. Aşa cum spus public în 2019, am luat măsuri suplimentare pentru a îmbunătăţi procedurile de anchetă în favoarea angajaţilor noştri care au motive de îngrijorare”.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite