NYT: Hillary Clinton, sfătuită de Colin Powell să folosească un server privat de e-mail

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Candidata Partidului Democrat la Casa Albă, Hillary Clinton, le-a declarat anchetatorilor Biroului Federal de Investigaţii (FBI) că fostul secretar de Stat Colin Powell a fost cel care i-a recomandat să folosească un server privat de e-mail în perioada în care s-a aflat la conducerea Departamentului de Stat (2009-2013), conform ediţiei online a cotidianului „New York Times“.

Publicaţia scrie că informaţia provine din notele FBI trimise marţi Congresului american şi care conţin detalii de la audierea de peste trei ore pe care agenţi federali au purtat-o cu Hillary Clinton în legătură cu folosirea de către aceasta a unui cont privat de e-mail.

NYT mai citează o carte ce urmează a fi publicată şi în care este descrisă o conversaţie în care Powell i-a fi spus lui Clinton să recurgă la contul personal de e-mail, cu excepţia mesajelor cu informaţii clasificate.

Acelaşi cotidian, citat de Reuters şi Agerpres, relatează şi că, într-un schimb de e-mailuri datând din 2009, Hillary Clinton l-a întrebat pe Colin Powell despre cum şi-a folosit acesta mesageria electronică în perioada mandatului de secretar de Stat în administraţia George W. Bush.

Un comunicat de la biroul lui Colin Powell, emis joi noaptea, precizează că fostul secretar de Stat nu îşi aminteşte discuţia, ce ar fi avut loc, conform sursei citate, la o mică petrecere organizată de Madeleine Albright. Cu toate acestea, îşi aduce aminteşte că i-a descris fostului secretar de Stat sistemul folosit de el, însă comunicatul nu menţionează că Powell i-ar fi sugerat fostei lui Clinton să procedeze la fel.

„El i-a scris într-adevăr fostului secretar (de Stat) Clinton un e-mail în care descria cum şi-a folosit contul personal AOL de e-mail pentru mesaje neclasificate şi cum acest lucru a îmbunătăţit considerabil comunicaţiile în interiorul Departamentului de Stat“, se spune în comunicat.

„La acea vreme nu exista un sistem echivalent la nivelul Departamentului“, adaugă comunicatul, potrivit căruia Colin Powell a utilizat un computer securizat din Departamentul de Stat pentru a gestiona informaţiile clasificate.

Colin Powell afirmă că nu a avut o altă opţiune în afară de a-şi folosi contul privat, întrucât, în momentul în care a ajuns în Departamentul de Stat, acesta nu dispunea de un sistem propriu pe deplin funcţional.

Directorul FBI, James Comey, a anunţat luna trecută că Hillary Clinton nu va fi urmărită penal pentru utilizarea unui server privat de e-mail, criticând-o însă pentru gestionarea „extrem de neglijentă“ de informaţii clasificate.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite