Alegeri SUA 2016. Donald Trump le cere hackerilor ruşi să găsească mailurile şterse de pe serverul privat folosit de Hillary Clinton

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Donald Trump, candidatul republican la preşedinţia Statelor Unite, i-a provocat pe hackerii rusi să găsească miile de mailuri şterse de pe serverul privat folosit de Hillary Clinton în perioada în care era secretar de stat, şi să le facă publice.

 „Ruşi, dacă ne auziţi, sper că veţi putea găsi cele 30.000 de emailuri dispărute. Cred că veţi fi recompensaţi foarte bine de către presa noastră“, a declarat Donald Trump în Florida, într-o conferinţă de presă. "Rusia probabil are aceste emailuri. Aş vrea să le publice. Dacă le au, le au. Dacă Rusia, China ori altă ţară au aceste emailuri, vreau să fiu sincer, eu aş vrea să le văd", a adăugat Trump.

"Este pentru prima oară când un candidat al unui mare partid la preşedintie a încurajat activ o putere străină să spioneze adversarul său", a reacţionat imediat echipa de campanie a lui Hillary Clinton, care vorbeşte despre o "chestiune de securitate naţională".

Candidatul republican la Casa Albă, Donald Trump, a acuzat-o miercuri pe rivala sa la preşedinţia SUA, democrata Hillary Clinton, că este o „prelungire rea“ a actualului preşedinte Barack Obama, iar în ceea ce priveşte relaţiile cu Rusia el şi-a exprimat dorinţa ca aceasta să fie alături de SUA în lupta împotriva terorismului, relatează Reuters. 

 În acelaşi timp, el a negat acuzaţiile că ar avea vreo legătură cu Moscova ori că ar beneficia de vreun sprijin din partea ruşilor, despre care unii susţin că ar fi în spatele unei vaste acţiuni de piratare a e-mailurilor Partidului Democrat.

„Este atât de aberant, atât de ridicol“, a spus Trump în faţa presei, la Miami, în legătură cu acuzaţiile că ar fi fost ajutat de Rusia prin piratarea a circa 20.000 de e-mailuri ale înalţilor responsabili ai Partidului Democrat şi publicate de site-ul Wikileaks chiar înaintea Convenţiei democrate. „Sincer, mi-aş dori să am această putere“, a adăugat el, precizând de asemenea că nu are vreo relaţie deosebită de prietenie cu preşedintele rus Vladimir Putin.

Totuşi, Trump a dat asigurări că, dacă va ajunge la Casa Albă, pentru relaţiile dintre SUA şi Rusia va fi „mult mai bine“ faţă de cum ar fi în situaţia în care ar deveni preşedinte Hillary Clinton, despre care el spune că „Putin nu o respectă“.

Fostul director CIA Leon Panetta îl acuză pe Trump că ia partea Rusiei în scandalul e-maiurilor

Fostul secretar al Apărării Leon Panetta, un fost director al Agenţiei americane Centrale de Informaţii (CIA), l-a acuzat pe candidatul republican Donald Trump că ia "din nou" "partea Rusiei" prin faptul că îndeamnă Moscova să atace e-mailurile rivalei sale democrate Hillary Clinton, relatează Radio Free Europe-Radio Liberty.

 Panetta a denunţat, într-un discurs pe care l-a susţinut miercuri la Convenţia Democrată de la Philadelphia, faptul că Trump "cere unuia dintre adversarii noştri să comită atacuri informatice sau eforturi în domeniul informaţiilor împotriva Statelor Unite ale Americii cu scopul de a influenţa un scrutin".

"Ca unul care a fost însărcinat cu protejarea naţiunii noastre de atacuri cibernetice, pentru mine este de neconceput ca vreun candidat la preşedinţie să fie atât de iresponsabil", a subliniat Panetta, care a fost atât şeful Pentagonului (2011-2013, cât şi al CIA (2009-2011) în primul mandat al preşedintelui Barack Obama.

Trump ar analiza posibilitatea recunoaşterii Crimeei ca teritoriu rus şi eliminarea sancţiunilor

Donald Trump a mai declarat la conferinţă de presă din Florida că ar analiza aspectele privind recunoaşterea Crimeei ca teritoriu rus şi cele privind eliminarea sancţiunilor impuse Rusiei ca urmarea crizei din Ucraina, potrivit Tass.

 Întrebat de un reporter dacă ar recunoaşte regiunea Crimeea ca parte a Rusiei şi dacă ar lua în considerare posibilitatea de a elimina sancţiunile impuse Rusiei în cazul în care ar câştiga scrutinul prezidenţial, Trump a spus că ar analiza aceste aspecte, însă nu a oferit detalii.

Totuşi, delegaţii partidului au susţinut menţinerea sancţiunilor împotriva Rusiei în Platforma Republicană 2016, aprobată în cadrul Convenţiei Naţionale Republicane de la Cleveland, Ohio.

"Susţinem menţinerea şi, dacă este justificată, intensificarea sancţiunilor, alături de aliaţii noştri, împotriva Rusiei cu excepţia cazului în care şi până când suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei sunt pe deplin restabilite", se sublinia în document.

În plus, el a calificat-o pe contracandidata sa drept un „dezastru“ şi i-a îndemnat pe jurnalişti să se întrebe de ce Hillary Clinton nu a susţinut nicio conferinţă de presă în ultimele 235 de zile. Trump a mai acuzat-o pe candidata democrată că va semna acorduri comerciale ce vor fi „un dezastru pentru locurile“ de muncă din SUA, cum în opinia sa a făcut soţul ei, fostul preşedinte Bill Clinton, care a încheiat Acordul Nord-American de Comerţ Liber (NAFTA) cu Mexic şi Canada. 

Preşedintele Statelor Unite, Barack Obama, a sugerat miercuri că Rusia ar fi putut ataca cibernetic serverul Convenţiei Partidului Democrat pentru a influenţa scrutinul prezidenţial din noiembrie.

WikiLeaks publică înregistrări audio provenind aparent din piratarea discuţiilor interne ale democraţilor 

WikiLeaks a publicat miercuri înregistrări audio ale unor mesaje care par să fi fost piratate de pe servere ale Partidului Democrat american, inclusiv cel al unei susţinătoare a lui Hillary Clinton, care cere partidului să-şi înceteze eforturile exagerate pentru Bernie Sanders, informează AFP. 

 Aproximativ 29 de înregistrări au fost postate pe Twitter cu câteva ore înainte ca preşedintele SUA Barack Obama să urce pe scena Convenţiei democrate la Philadelphia, unde Hillary a fost desemnată oficial candidata democrată la Casa Albă.

Într-un mesaj audio de un minut, o susţinătoare iritată a lui Hillary Clinton se declară "furioasă" din cauza a ceea ce ea percepe ca sprijin al Partidului Democrat pentru Bernie Sanders, senator de Vermont şi candidat învins la învestitura democrată, care i-ar da acestuia "prea multă influenţă".

"Bernie este cea mai nepotrivită persoană din lume care s-ar putea prezenta în cadrul Partidului Democrat pentru că nu este un democrat", asigură această femeie a cărei identitate nu este cunoscută.

"Renunţaţi să vă pliaţi voinţelor acestei persoane căreia îi place să facă pe victima şi care o atacă pe Hillary, dându-i lui Trump toate muniţiile. Voi părăsi Partidul Democrat dacă acesta continuă să-l linguşească pe Bernie Sanders", a ameninţat ea, fără să se ştie cărui membru al partidului i se adresează.

Apariţia acestei scurgeri de date pare să fi fost calculată pentru a pune în încurcătură partidul şi pe Hillary Clinton, deşi înregistrările nu conţin nicio dezvăluire şocantă.

Noua dezvăluire intervine la câteva zile după ce WikiLeaks publicase aproape 20.000 de mesaje interne ale unor înalţi responsabili ai Partidului Democrat dintre care unele par să arate o preferinţă a partidului pentru Hillary Clinton în cursul alegerilor primare, ceea ce Bernie Sanders şi susţinătorii lui nu au încetat să denunţe.

Divulgarea e-mail-urilor a determinat-o pe preşedinta partidului, Debbie Wasserman Schultz, a cărei demisie era cerută de mai multe luni de tabăra Sanders, să renunţe să mai conducă partidul. Ea şi-a anunţat demisia printr-un comunicat duminică, cu 24 de ore înainte de deschiderea convenţiei.

Convenţia de învestitură democrată, care voia să ofere imaginea unui partid unit în bătălia pentru alegerile prezidenţiale din noiembrie, a scos la iveală iritarea susţinătorilor înverşunaţi ai lui Bernie Sanders, care se simt privaţi de drepturile lor prin procesul alegerilor primare.

Pentru moment nu este clar dacă aceste înregistrări audio fac parte dintre cele 20.000 de mesaje publicate vineri. 

Fondatorul WikiLeaks, Julian Assange, a declarat că vor continua dezvăluirile iar despre despre cei doi candidaţi la preşedinţia SUA spune că o competiţie între Donald Trump şi Hillary Clinton este ca şi când ai fi pus să alegi între "holeră şi gonoree". 

"Personal aş prefera să nu fie niciuna", a spus fondatorul WikiLeaks potrivit Politico.com.   

Assange, care anterior admisese că a ales momentul publicarii documentelor şi emailurilor privind Comitetul Democrat Naţional pentru a o afecta pe Clinton, spune acum că nu vede mare diferenţă între fostul secretar de stat şi miliardar.

"Ştim cum funcţionează politica în Statele Unite. Oricine şi orice partid politic ajunge la guvernare se va contopi cu birocraţia al naibii de repede. Va fi în poziţia în care va avea câteva pârghii în maini. Şi astfel lobbyştii corporaţiilor vor veni să ajute la controlul pârghiilor. Aşa că până la urmă nu este o diferenţă mare", a spus Assange.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite