Noi dezvăluiri despre asaltul de la Capitoliu. Fostă colaboratoare la Casa Albă: Trump a încercat să preia volanul unei limuzine prezidenţiale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Simpatizanţi ai lui Donald Trump asaltând Capitoliul FOTO EPA-EFE
Simpatizanţi ai lui Donald Trump asaltând Capitoliul FOTO EPA-EFE

Donald Trump a încercat să preia volanul unei limuzine prezidenţiale, la 6 ianuarie 2021, pentru a se duce la susţinători de-ai săi care mărşăluiau către Congres, a dezvăluit Cassidy Hutchinson, o fostă colaboratoare de la Casa Albă într-o audiere în Congres, relatează AFP.

„Eu sunt nenorocitul de preşedinte, duce-ţi-mă la Capitoliu imediat!”, ar fi spus el, dezvăluie Cassidy Hutchinson, care îl citează pe adjunctul şefului de cabinet al preşedintelui.

Această tânără, care lucra la câţiva paşi de Biroul Oval, a depus o mărturie tulburătoare în faţa membrilor Comisiei parlamentare care anchetează cu privire la felul în care Donald Trump a încercat să răstoarne alegerile prezidenţiale din 2020, până la luarea cu asalt a Capitoliului.

Cassidy Hutchinson a relatat o discuţie cu şeful de cabinet al lui Donald Trump, Mark Meadows, cu patru zile înainte de atacul de la Congresul Statelor Unite.

„Ar putea deveni cu adevărat foarte grav la 6 ianuarie”, i-a spus el în această dicuţie, a declarat ea.

„În acea seară mi-am amintit că mi-a fost pentru prima oară teamă faţă de ceea ce se putea întâmpla la 6 ianuarie”, a declarat această femeie, care s-a distanţat de nebuloasa Trump în aşa măsură, încât şi-a schimbat recent avocatul.

În acea zi friguroasă de iarnă, sub un cer acoperit de nori grei, mii de susţinători ai lui Donald Trump s-au adunat la Washington, pentru a denunţa rezultatul alegerilor prezidenţiale în care miliardarul republican a fost înfrânt.

După ce l-a auzit pe Trump îndemnând la marş către Capitoliu, o mulţime a luat cu asalt sediul Congresului american, provocând o undă de şoc în lume.

Atunci când au izbucnit violenţe la Capitoliu, şeful de cabinet al lui Donald Trump „aproape că nu a reacţionat”, a declarat Cassidy Hutchinson în faţa membrilor Comisiei parlamentare de anchetă, declaraţii difuzate în direct de numeroase posturi de telviziune din ţară.

De aproape un an de zile, această Comisie a audiat peste 1.000 de persoane, inclusiv doi copii ai fostului preşedinte, şi a examinat 140.000 de documente, cu scopul de a face lumină asupra faptelor şi gesturilor precise ale lui Donald Trump înainte, în timpul şi după acest eveniment, care a făcut să tremure democraţia americană.

Aceşti nouă aleşi - şapte democraţi şi doi republicani, respinşi din partidul lor - desfăşoară, de la jumătatea lui iunie, audieri publice şi-l plasează pe Donald Trump şi pe anturajul acestuia în centrul unei „tentative de lovitură de stat”.

PROBE NOI

Ei detaliază în mod meticulos, cu înregistrări video şi mărturii drept probe, presiuni execitate din toate părţile de către miliardar cu scopul de a rămâne la putere, până la asaltul de la Capitoliu al susţinătorilor săi, la 6 ianuarie.

Anchetatorii au anunţat că deţin o mulţime de probe noi, care urmează să fie examinate, care au sosit în timp ce audierile erau în curs, inclusiv ore întregi de secvenţe cu Donlad Trump şi familia sa, filmate în vederea unui documentar.

Miliardarul republican, care intenţionează în mod deschis să candideze în alegerile prezidenţiale din 2024, denunţă cu vehemenţă lucrările Comisiei „6 ianuarie” drept o „parodie de justiţie” şi o „vânătoare de vrăjitoare”.

Partidul său Republican - pe care-l controlează cu o mână de fier - s-a angajat deja „să îngroape” concluziie acestei Comisii, în cazul în care preia controlul în Camera Reprezentanţilor în alegerile de la jumătate de mandat, în noiembrie.

SUAPartenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite