Nancy Pelosi a părăsit Taiwanul. China atenţionează companiile aeriene să evite zborurile în jurul insulei VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Profimedia (Arhivă)
FOTO Profimedia (Arhivă)

Preşedinta Camerei Reprezentanţilor SUA, Nancy Pelosi, a părăsit, miercuri, Taiwanul, după o întrevedere cu preşedintele Tsai Ing-wen şi cu alţi oficiali într-o vizită care a amplificat tensiunile cu China. Pelosi alături de alţi cinci membri ai Congresului se îndreptă către Coreea de Sud, următoarea destinaţie din turneul asiatic.

Prima oprire a preşedintei Camerei Reprezentanţilor SUA, Nancy Pelosi, a fost în Singapore, luni, a afirmat o sursă apropiată dosarului sub rezerva anonimatului, fiindcă nu este autorizată să divulge detalii presei. Turneul său asiatic a continuat, marţi, în Malaezia, urmând ca în zilele următoare să ajungă în Coreea de Sud şi Japonia. 

În ciuda avertismentelor Chinei, Pelosi a aterizat, marţi seară, la Taipei, capitala Taiwanului. Preşedinta Camerei Reprezentanţilor este primul oficial american de cel mai înalt rang care vizitează în ultimii 25 de ani această insulă. 

În acest context, forţele americane au poziţionat patru nave militare la est de Taiwan în cadrul unor desfăşurări de „rutină”, înaintea vizitei la Taipei. 

De asemenea, avioane militare chineze au efectuat mai multe deplasări „tactice” care au constat în „atingerea” liniei mediane, care separă strâmtoarea Taiwan, după care s-au reîntors în zona controlată de Beijing. Mai mult decât atât, Beijingul a trimis mai multe  nave militare în proximitatea liniei de demarcaţie neoficială dintre China şi Taiwan, o acţiune neobişnuită şi considerată „extrem de provocatoare”. 

De cealaltă parte şi Taiwanul a pregătit opt avioane de luptă Mirage 2000 pentru a escorta avionul cu care preşedinta Camerei Reprezentanţilor a SUA a ajuns la Taipei. 

„Vizita delegaţiei noastre parlamentare în Taiwan onorează angajamentul neclintit în susţinerea democraţiei vibrante a Taiwanului”, a declarat Pelosi după ce a avionul său a aterizat la Taipei

„Solidaritatea americană cu cei 23 de milioane de cetăţeni ai Taiwanului este astăzi mai importantă ca niciodată, în timp ce lumea se confruntă cu alegerea între autocraţie şi democraţie”, a mai adăugat ea. 

Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov consideră că vizita preşedintei Camerei Reprezentanţilor SUA în Taiwan „este o încercare deliberată a Statelor Unite de a înfuria China” 

China atenţionează companiile aeriene să evite zborurile în jurul insulei 

China a lansat un avertisment, marţi seara, potrivit căruia companiile aeriene care operează în Asia trebuie să evite zborurile din jurul Taiwanului, unde desfăşoară exerciţii militare, ca răspuns la vizita preşedintei Camerei Reprezentanţilor din SUA, Nancy Pelosi. 

Prin notificarea oficială trimisă, marţi seara, China a numit şase zone din spaţiul aerian drept „zone periculoase”, potrivit transportatorilor care au primit mesajul şi lui Jang Chang-seog, un oficial al Ministerului sud-coreean al Transporturilor. Zborurile urmând să fie restricţionate de joi, 4 august, de la ora 12:00 până duminică, 7 august, la ora 12:00. 

China consideră Taiwanul drept o provincie separatistă pe care a afirmat că o va recupera cu forţa, dacă va fi necesar.   

Taiwanul are propria sa constituţie şi circa 300.000 de soldaţi activi în forţele sale armate. De asemenea, a posedat statutul de membru în Consiliul de Securitate al Naţiunilor Unite. În anul 1971, ONU a schimbat recunoaşterea diplomatică la Beijing şi guvernul Republicii Chineze a fost forţat să părăsească insula. 

Ministerul Afacerilor Externe din Taiwan a afirmat că acţiunile Chinei „au provocat ordinea internaţională şi au afectat pacea şi stabilitatea în Strâmtoarea Taiwan”.  

„Armata Populară de Eliberare a anunţat exerciţii cu muniţii reale şi a cerut ca avioanele şi navele altor naţiuni să nu se apropie de anumite spaţii aeriene şi ape teritoriale, ceea ce a fost deosebit de dăunător pentru comerţul internaţional şi schimburile economice, precum şi pentru legea şi ordinea internaţională”, a mai adăugat ministrul Afacerilor Externe din Taiwan. 

Beijingul a atenţionat că vor exista „consecinţe grave”, în cazul în care Pelosi va vizita insula.

Armata din Taiwan a crescut  nivelul de alertă  

Cu puţin timp înainte ca întâlnirea dintre Nancy Pelosi şi preşedinele Taiwanului să aibă loc, cabinetul taiwanez a anunţat că armata insulei a crescut nivelul de alertă. 

Autorităţile taiwaneze pun în aplicare planuri pentru a „a asigura siguranţa şi stabilitatea în jurul insulei”, ca răspuns la avertismentul Chinei, potrivit căruia va organiza trei zile de exerciţii militare în jurul Taiwanului, începând de joi. 

Preşedinta Camerei Reprezentanţilor SUA, decorată cu ordinul „Norilor de Bun Augur” 

Preşedinta Taiwanului, Tsai Ing-wen, a decorat-o pe Pelosi cu ordinul „Norilor de Bun Augur” pentru a mulţumi SUA pentru sprijinul oferit. 

Pelosi a afirmat că „suntem atât de mândri de conducerea dvs.; o femeie preşedinte într-una dintre cele mai libere societăţi din lume. Cu o imensă admiraţie pentru conducerea dvs. şi cu mare umilinţă personală accept acest premiu". 

China avertizează SUA că vor plăti preţul 

„Statele Unite vor avea cu siguranţă reponsabilitatea (consecinţelor) şi vor trebui să plătească preţul atingerii pe care o aduc astfel suveranităţii şi securităţii Chinei”, a declarat o purtătoare de cuvânt a Ministerului chinez de Externe, Hua Chunying. 

De asemenea, Xie Feng, viceministrul chinez de externe, l-a chemat, miercuri seară, pe ambasadorul SUA în China, Nicholas Burns, pentru a protesta  faţă de vizita preşedintelui Camerei Reprezentanţilor Nancy Pelosi în Taiwan. 

„Mişcarea este de natură extrem de flagrantă, iar consecinţele sunt extrem de grave”, a declarat Feng.  

Senatorul republican Dan Sullivan a susţinut călătoria lui Nancy Pelosi  în Taiwan.  

„Partidul Comunist Chinez nu poate să dicteze liderilor americani unde pot şi nu pot călători”, a afirmat Sullivan într-o conferinţă de presă. 

 „Părerea mea – şi cred că a mai multor senatori – este că ar trebui să închidem rândurile acum şi să nu lăsăm Partidul Comunist Chinez să încerce să creeze diviziuni între aleşii americani sau Casa Albă. Ea este acolo, sprijinim călătoria”, a mai adăugat acesta. 

 

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite